Energiamuutos on ovella – avataanko ovi vai piiloudutaanko pöydän alle?

Kirjoittajan mukaan ydinvoima sekä uusiutuvat ja joustavat energiaratkaisut, kuten aurinkopaneelit, ovat pelastus, joka on jo ovella. Pori uimahallin katolle ja julkisivuun asennettiin aikoinaan aurinkopaneeleja ja -keräimiä. Arkistokuva on vuodelta 2012.

16.9. 18:19

Tuleva talvi pelottaa ja jopa suututtaa. Se, mikä ennen on ollut itsestäänselvyys, saattaa kohta olla kallista luksusta. Sähkön hinta vaikuttaa meihin kaikkiin. Aivan erityisesti heihin, joiden sähköön perustuva lämmityslasku saattaa kohota huomattavasti.

Yksittäisten kovien sähkölaskujen kompensonti on ensimmäinen askel autettaessa kansalaisia ja siihen meillä on onneksi yhtenäinen poliittinen tahto. Onko meillä kuitenkaan kykyä nähdä tulevan talven haasteet jopa vahvuuksina ja kasvun mahdollistajina?

Kyllä, energian hinta tulee nousemaan ja se saattaa aiheuttaa ongelmia. Muutos on silti väistämätön, vanhaan fossiilisten polttoaineiden tuottamaan energiaan ei ole samassa mittakaavassa paluuta.

Tarvitseeko muutoksen vuoksi pillastua? Tarjoaako panikointi ratkaisuja vai pahentaako se ongelmia tulevaisuudessa?

Katse kohti tulevaa. Talven jälkeen koittaa kevät, ja Suomella on historiallinen mahdollisuus hyödyntää tämä energiateknologinen murros. Suomella maailmamittakaavassa huomattavia kilpailuvaltti – ja osaavaa työvoimaa, teknologista kykyä, viileää jäähdytysvettä ja infrastruktuuri kunnossa.

Mahdollisuuksia on monia. Voimme panostaa esimerkiksi turvallisiin pienydinreaktoreihin. VTT ja LUT ovat pitkään tutkineet SMR-tyyppisten pienreaktoreiden käyttömahdollisuuksia lämmön- ja sähköntuotannossa. Maailmalla ensimmäiset prototyypit alkavat olla kokeilussa.

Suomi ja erityisesti ydinvoimaosaamisesta tunnettu Satakunta voisivat ottaa koppia ja panostaa tähän vähä-hiilidioksidipäästöiseen teknologiaan tukemalla tutkimusta ja helpottamalla lainsäädäntöä.

Ydinvoima sekä uusiutuvat ja joustavat energiaratkaisut, muun muassa aurinkopaneelit, tuulivoima ja erilaiset lämpöpumput ovat pelastus, joka on jo ovella. Tähän kun lisätään vaihtelevan energiantuotannon varastointikyvyn kehitys, olemme päässeet kestävästi ja taloudellisesti irti fossiilisesta energiantuotannosta.

Nyt tarvitsee vain kestää hetki epävarmuutta ja samalla uskaltaa ottaa piikkipaikka uuden energian aikakaudelle. Pystymme siihen vain, jos meillä on rohkeutta ja tahtoa.

Nyt pitää näyttää Putinille häivähdys siitä kuuluisasta talvisodan hengestä.

Joonas Ryynänen

varavaltuutettu (sd.)

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut