Järkeä soteen, käenpesät boikottiin

16.9. 18:20

Olenkohan elänyt liian kauan ja kokenut liikaa uskoakseni sote-uudistuksen vahvistavan yhteiskuntaamme tulevaisuuden varalle? Ainakaan talouden lakeja valitut päättäjät tuskin pystyvät muuttamaan.

Toivon kuitenkin olevani väärässä. Yhdyn viimeisimpiin älähdyksiin, että rahat eivät riitä.

Valmis-komentoon on liittynyt runsas nimityskierros johtajapesteihin hallinnossa, jonka palkkataso kannustaa hoitajia tasavertaisesti lakkoon. Nimitetyt johtajat perustettavine organisaatioineen eivät tule osallistumaan sairaiden hoitoon hoitajavajauksen torjumiseksi.

Soten määrätty lähtölaukaus on sinetti kustannusten nousulle parantamatta itse terveydenhoitoa mitenkään. On kuitenkin ollut reilua tunnustaa, että soten syntysanojen hyvistä tavoitteista ei tule toteutumaan juuri mikään.

Halutaan tai ei, uudistuksella keskitetään vastuun lisäksi monet toiminnot Suomen perusterveyspalveluista pariinkymmeneen kasvatettavaan keskukseen, maakunnan ylläpitämään, turhaan ja kalliiseen käenpesään. Hitaasti mutta varmasti.

Ja esimerkiksi energiakriisi koettelee ilman sote-uudistustakin kohtuuttomasti kansalaisia. Pesänrakentajat ja me ylläpitäjät selviydymme vain lisävelalla nousevine korkoineen.

Eikö edes valtionvarainministeriä huoleta?

Tällaisella näkemyksellä ei ole ennen ollut arvoa, mutta vieläkin on aikaa tehdä parannus.

Järkevää olisi säilyttää EU:nkin parhaaksi kiittämä huokein, ennalta ehkäisevä, kuntien tuottama perusterveyspalvelu. Toistan toivovani, että olen väärässä ja että nykyiset uudet päättäjät hallitsevat tilanteen omaa visiotani paremmin.

Julkisuuteenkin vastikään tuodut investointipäätökset ja johtajarekrytoinnit eivät kuitenkaan tue toivettani. Päinvastoin, nehän tukevat edellä esittämääni visiota.

Toivotan menestystä hankkeen järkeistämiselle.

Esko Eela

kepulainen teollisuusneuvos

Säkylä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut