Omakantaa kehitetään entistä sujuvammaksi asiakastoiveiden mukaisesti

14.9. 17:30

Nimimerkki Tupakoimaton keuhkosyöpäpotilas kirjoitti (SK, Lukijalta 11.9.) tyytymättömyydestään Omakanta-palveluun.

Pahoittelemme, että Omakannasta ei ole ollut kirjoittajalle tämän toivomaa hyötyä. Omakantaa kehitetään jatkuvasti asiakastoiveiden pohjalta, ja otamme mielellämme palautetta vastaan.

Kanta on valtakunnallinen palvelu, joka kokoaa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastiedot kaikkialta Suomesta. Kansalaisen näkymä omiin tietoihin on Omakanta, joka näyttää tiedot julkisesta ja yksityisestä terveydenhuollosta.

Terveydenhuollossa tehtyjen merkintöjen pitäisi olla selkeitä ja ymmärrettäviä. Jos tiedot eivät näy Omakannassa tai niissä on virhe, korjaus tehdään aina siinä terveydenhuollon yksikössä, jossa on asioinut, esimerkiksi terveyskeskuksessa tai sairaalassa.

Kirjoittajan mukaan jotkin tiedot tulevat Omakantaan pitkällä viiveellä.

Potilaan oikeuksien ja arjen sujumisen kannalta on tärkeää, että tiedot näkyvät Omakannassa mahdollisimman nopeasti. Omakanta näyttää tiedot heti, kun ne on tallennettu terveydenhuollossa Kantaan.

Käytännöt kuitenkin vaihtelevat eri puolilla Suomea. Laki velvoittaa kirjaamaan tiedot viimeistään viidessä vuorokaudessa.

Tulevaisuudessa tietojen tallentamista halutaan edelleen nopeuttaa. Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee asiasta lainsäädäntöä, joka velvoittaisi terveydenhuoltoa tallentamaan tiedot välittömästi. Koronatodistuksen kohdalla näimme, että reaaliaikainen tallentaminen on mahdollista kaikkialla.

Kantaan tallennetun tiedon määrä on kasvanut vuosien aikana huimaksi. Vuonna 2021 Omakantaa käytti lähes neljä miljoonaa suomalaista.

Omakantaa parannetaan jatkuvasti hyödyntäen palvelumuotoilun keinoja. Keräämme palautetta käyttäjätestauksilla ja kyselyillä.

Mari Holmroos

Kanta-palvelujen liiketoiminnan asiantuntija

Kela

Hanna Malinen

Kanta-palvelujen liiketoiminnan asiantuntija

Kela

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut