Ammattilaisten ja potilaiden huolten aliarviointi on vaarallista

13.9. 20:30

Kokenut ja arvostettu terveyskeskuslääkäri Tellervo Seppälä esitti mielipidekirjoituksessa (SK 6.9.) huolensa potilaiden hoitoon pääsystä Pohjois-Porin terveysaseman uudessa toimintamallissa.

Tekstiviestipalstalla (SK 8.9.) oli riipaiseva viesti ikäihmisten käännyttämisestä pois terveysasemalta vain puhelinnumero mukanaan.

Porissa käyttöön otettua uutta toimintamallia on kokeiltu monessa Satakunnan terveyskeskuksessa samanlaisin ongelmin. Hoitoa tarvitsevat potilaat juuttuvat pitkiin soittojonoihin ja joutuvat yhä useammin turvautumaan Satasairaalan yhteispäivystykseen. Sinne ohjaa potilaita digitaalinen Omaolo-palvelukin asioissa, jotka ennen hoituivat nopeasti omassa terveyskeskuksessa.

Vaarana uudessa toimintamallissa on myös hoitajien ja lääkäreiden väsyminen.

Pääosin puhelinyhteydellä työskentely on uuvuttavaa. Hoitovirheiden mahdollisuus lisääntyy, sillä puhelinasioinnista puuttuu diagnoosin teon olennainen osa, potilaan tutkiminen. Lääkärin vastaanotolle pääsy perustuu paljolti siihen, kuinka hyvin potilas osaa vaivansa kuvata.

Satakunnassa ammattilaisten huolia on vähätelty. Uutta toimintamallia on puolusteltu jopa sillä, ettei pankkiinkaan enää mennä vaan asiat hoituvat nykyään digitaalisesti.

Pelkästään Harjavallassa ja Kokemäellä viisi pitkäaikaista lääkäriä ja vielä useampi kokenut hoitaja irtisanoutui, kun uusi toimintamalli oli otettu käyttöön. Ammattilaisten ja potilaiden huolten aliarviointi on vaarallista ja siirtää perusterveydenhuollon hoitojonon erikoissairaanhoitoon ja yksityispuolelle.

Jos kaikissa Satakunnan terveyskeskuksissa otetaan käyttöön pääasiassa etäasiointiin perustuva hoitomalli, julkinen terveydenhuolto menettää ne lääkärit ja hoitajat, jotka haluavat edelleen tavata potilaansa kasvotusten.

Satakunnan hyvinvointialueella tulisi nyt laittaa asiat tärkeysjärjestykseen.

Ikäihmisten, pitkäaikaista sairautta sairastavien ja vajaakuntoisten ihmisten pitäisi saada oma lähilääkäri terveyskeskukseen. Lähilääkärin työpariksi tarvitaan hoitaja, ja näiden työparien tueksi muita ammattilaisia kuten diabeteshoitaja, fysioterapeutti ja sosiaalityöntekijä. Tällaisella terveysasemalla nuorten lääkäreiden ja hoitajien olisi hyvä aloittaa työuransa kokeneiden ammattilaisten joukossa.

Terveen ja nuoremman väestönosan satunnaiset terveyshuolet voivat hoitua etäyhteyksin, kunhan potilas pääsee tutkittavaksi, jos ammattilaisen huoli herää. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on onneksi kuullut potilaiden ja ammattilaisten huolia ja teettänyt selvityksen uudenlaisen omalääkärimallin toteuttamisesta.

Sitä odotellessa Satakunnan terveyskeskuksissa ei ole varaa menettää yhtään lääkäriä, eikä hoitajaa, ei yhtäkään.

Päivi Korhonen

yleislääketieteen ja sisätautien erikoislääkäri

Harjavalta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut