Uudet keinot käyttöön – Putinin fossiilisesta energia-aseesta voidaan irrottautua panostamalla uusiutuvaan energiaan

10.9. 21:01

Venäjän hyökkäyssodan vuoksi on Eurooppaa ja Suomea kohdannut lähes ennennäkemätön energiakriisi. Joudumme kohtaamaan sodan seuraukset räjähdysmäisesti nousevina sähkön hintoina, mutta periksi Putinin edessä ei tule antaa. Päinvastoin. Nyt tarvitaan toimenpiteitä selvitäksemme vaikeasta tilanteesta, mutta myös uudistuaksemme tulevaisuutta varten.

Paikallisesti voidaan tehdä paljon. Rauman kaupunki on jo tehnyt päätöksen investoida aurinkovoimaan. Tätä tietä on Eurassakin järkevää seurata. Tarvitaan nopeasti selvitys oikeista paikoista aurinkovoimaloille ja panostukset pikaisesti käyntiin. Samoin sopivien tuulivoimaloiden paikat tulee löytää halukkaille investoijille.

Putinin fossiilisesta energia-aseesta voidaan irrottautua panostamalla uusiutuvaan energiaan. Pidemmällä tähtäimellä tämä on kunnalle lisäksi taloudellisesti järkevää.

Valtakunnallisella tasolla Marinin hallitus on kertonut lukuisista toimenpiteistä kasvavien sähkölaskujen keskellä elävien ihmisten auttamiseksi.

Lisääkin voitaisiin tehdä. Esimerkiksi pienydinreaktoreille tarvitaan uutta lainsäädäntöä, jotta Suomi pääsee tämän kehittyvän sektorin globaalin kasvun kärkeen mukaan. Pienydinreaktorit tarjoavat aivan uudenlaisen mahdollisuuden hyödyntää päästötöntä ydinvoimaa sähkön- ja lämmöntuotannossa vaikeita rakennusprojekteja vaativiin suuriin ydinvoimaloihin verrattuna.

Euroopan tasolla tarvitaan taas nopeita toimenpiteitä sähkömarkkinoiden uudistamiseksi. Ei ole mitään järkeä, että sähkön hinta määräytyy markkinoilla kalleimman tuotantotavan mukaisesti silloinkin, kun halvalla tuotettua sähköä olisi paljon saatavilla. Uusi aika vaatii uudenlaista ajattelua ja säätelyä.

Toimimalla nyt järkevästi autamme ihmisiä kylmän talven yli ja samalla uudistamme energiasektorimme tuottamaan tulevaisuudessa edullista sähköä ympäristölle kestävällä tavalla. Tällöin ei Putinkaan pysty kiristämään Eurooppaa kaasulla tai öljyllä.

Ari Reunanen

valtuutettu (sd.)

Eura

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut