Olympiakomitean strategia ja organisaatio kaipaavat pikaista päivitystä

10.9. 18:11

Suomen Olympiakomitea (OK) piti toukokuussa sääntömääräisen kevätkokouksensa ja lisäksi ylimääräisen jäsenkokouksen. Ylimääräistä jäsenkokousta oli vaatinut Olympiakomitean 17 jäsenliittoa. Kokouksessa äänestettiin OK:n hallituksen luottamuksesta.

Äänestys oli turha, koska OK:n omien sääntöjen mukaan kevätkokous ei päätä hallituksen valinnasta. Siitä päättää syyskokous.

Olympiakomitean hallituksen puheenjohtaja Jan Vapaavuori sekä varapuheenjohtajat Sari Multala ja Susanna Rahkamo saivat OK:n ylimääräisen kokouksen luottamuksen. “Äänestyksessä“ annettiin 72 ääntä luottamuksen puolesta, 22 vastaan ja 7 tyhjää.

Olympiakomitean ylimääräisen kokouksen äänestys liittyi Huippu-urheiluyksikön ex-johtajan Mika Lehtimäen häirintätapauksesta saamaan varoitukseen viime syksynä. Varoitus rajattiin vain Vapaavuoren, Multalan ja Rahkamon sekä ex-toimitusjohtajan Mikko Salosen tietoon.

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori oli toukokuussa, ennen kevätkokousta, tentattavana MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa. Häneltä kysyttiin OK:n työyhteisön tilanteesta ja kohusta, minkä sai aikaan tapaus Mika Lehtimäki.

Haastattelun aluksi Vapaavuori korosti, että OK on yli miljoonan suomalaisen urheilun suurin kattojärjestö. Tämä ei pidä paikkaansa. Minun tiedossani ei ole lajiliittojen seuroja, jotka maksavat oman lajiliittonsa jäsenmaksun lisäksi sitä myös Olympiakomitealle.

Vapaavuori vähätteli myös OK:n työyhteisön naisiin kohdistunutta häirintää ja piti sitä vain yksittäisenä tapauksena. Kehuipa vielä, että Olympiakomiteaa johdetaan ammattimaisesti.

Haastattelusta jäi vaikutelma, että Vapaavuori kokee onnistuneensa tehtävässään erinomaisesti. Näin se varmaan onkin, koska OK:n “hampaaton“ hallitus antaa hänelle täyden tukensa – sitä edes kyseenalaistamatta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) käynnisti selvityksen OK:n toiminnasta. Kirjoitin jo tammikuussa, että OK:n strategia ja organisaatio kaipaavat pikaista päivitystä.

Olympiakomitea on aloittanut organisaationsa muutosneuvottelut, jotka koskevat 61 henkilöä. Muun muuassa OK:n riippakiven Huippu-urheiluyksikön toimintaa järkevöitetään. Jo oli aikakin. Onko OKM vihdoin päättänyt rajoittaa OK:n byrokratian rahoittamista?

Kari Pajula

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut