Ei tilastoja, vaan omia kokemuksia: lämmin vesi todella maksaa

9.9. 20:54

Kun menin Englantiin, niin palelin siellä ainakin vuoden päivät, sitten vain totuin alhaisempaan lämpöön. Muissakin Euroopan maissa huoneenlämpö oli noin 17–20 astetta.

Muutettuani 2008 takaisin Suomeen niin sanottuun mummonmökkiin, niin kaikki suomalaiset yövieraani valittivat kylmää. Laittoivat villatakkeja ja villasukkia.

Minä itse pärjäsin t-paidalla 18 asteen lämmössä. Minulla vuorostaan oli ongelmia nukkua sukulaisten liian lämpimissä huoneissa.

Lämmin vesi oli myös ulkomailla "kortilla". Minua se ei haitannut, sillä olin jo Suomessa tottunut säästämään lämmintä vettä.

Säästäminen oli tullut perheeseemme pakolla. 90-luvun laman iskiessä jäimme perheeni kanssa velkaloukkuun. Meillä oli kolme murrosikäistä lasta, eli lämmintä vettä kului.

Ajattelin pikkuisen säästää myös sähkölaskussa. Enpä arvannut, miten iso säästö siitä tuli.

Suljin lämpimän veden kesäksi, eli kolmeksi kuukaudeksi kokonaan pois. Pesulla käytiin koko kesä saunassa, jossa oli muuripata. Siihen vesi haettiin lähellä olevasta kaupungin vesipostista.

Vuoden lopussa tuli tasauslasku. Tuolloin oli vielä sähkölaskuissa käytössä arviolasku joka tarkistettiin aina vuoden lopulla. Tasauslaskussa meille oli tulossa niin paljon palautetta, että sähkölaitos tuli tarkistamaan meidän sähkömittarin. Olivat verranneet meidän edellisiin, viiden vuoden takaisiin laskuihin meidän viimeistä laskua.

Silloin tajusin, että lämmin vesi todella maksaa.

Ostamassani mummonmökissä on vain pieni lämminvesiboileri. En ole vaihtanut sitä.

Alussa vierailtani loppui aina lämmin vesi. Nyt he muistavat sulkea veden, kun saippuoivat tai muuten hankaavat itseään.

Kirsti Kärki

Vampula

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut