Kuinka sähkö saadaan riittämään

”Aurinkopaneelit lisääntyvät, mutta toimivat Suomessa vain puoli vuotta, ei siis silloin kun sähköä kipeimmin tarvitaan.”

2.9. 18:55

Sähkön tarve kasvaa nykymenolla vääjäämättömästi niin tuotantoelämässä kuin yksityistalouksissakin. On tuhannen taalan paikka ratkaista, kuinka sähkö saadaan riittämään ja kuinka sitä tuotetaan. Nyt panostetaan sähkön säästämiseen. Se on kuitenkin vain aspiriinia akuuttiin ongelmaan.

Siirtyminen sähköautoihin kasvattaa sähkön tarvetta. Tarpeen ja kysynnän kasvaessa hinta nousee, oikeammin nostetaan. Sähkön miljardikauppias Norja ottaa vesivoimaloineen ainakin Euroopassa osansa. Mutta jos siellä vesi ei riitä pyörittämään turbiineja, menee yhä useammalta sormi suuhun. Tilaisuus tekee varkaan koko ketjussa. Hallitsemattomasta toiminnasta esimerkkinä on Uniper/Fortum, jonka päätöstä oli tukemassa maan hallitus.

Koulutettujen ja kokemusta omaavien suurimpina haasteina ovat uusien ja jo kehitteillä olevien ratkaisujen kehittäminen sähköä korvaamaan. Tai tuotantoa kasvattamaan. Kotitalouksille tämä lienee vaikeinta. Aurinkopaneelit lisääntyvät, mutta toimivat Suomessa vain puoli vuotta, ei siis silloin kun sähköä kipeimmin tarvitaan. Nyt hihat heilumaan ilman puoluepolitiikkaa.

Rajoittavana tekijänä pidetään ilmaston lämpenemistä. Suurimpana syyllisenä tähän pidetään ihmistä toimineen. Mutta Suomenkin tantereita peitti paksu jääkerros. Vuosien saatossa jää alkoi sulaa. Ilmasto siis lämpeni, vaikka ihmisiä ei ollut olemassakaan. Ihmisten toimenpitein ilmaston lämpenemistä ei voida estää, mutta ehkä hidastaa. – Vuosisatojen lopputulemaa voidaan vain ennustaa.

Vaihtoehtojen kirjossa turvallisinta ja varminta on joka tapauksessa Suomen omavaraisuus.

Esko Eela

teollisuusneuvos

Säkylä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut