Vapaat vaalit on vapauden tie

”Olkaamme kiitollisia niille, jotka kaikesta herjasta huolimatta jaksavat hoitaa yhteiskuntamme asioita. Saamme aina juuri niin hyvät päättäjät kuin ansaitsemme.”

2.9. 15:45

Vaalit lähestyvät taas, ja on aihetta muistuttaa niiden tärkeydestä. Vaalien tiedetään lisäävän puoluepolitiikan aktiivisuutta ja harkintaa kaikissa kannanotoissa. Näin pitääkin olla. Se on sitä paljon parjattua demokratiaa.

Puutteistaan huolimatta vaalit ja niihin liittyvä sananvapaus on kuitenkin kallisarvoisinta, mitä meillä Suomessa on. Sen olemme saaneet viime aikoinakin todella todeta. Sananvapauden rajoittamistoimia harjoitetaan koko ajan monissa maissa.

Kansanvalta on enemmän kuin vapaat vaalit, mutta sen yksi tarkoitus on, että eri alojen ihmiset ja ”kokemusasiantuntijat” yhdessä erilaisine näkemyksineen muodostavat kannan, joka tulee (poliittiseksi) päätökseksi. Tässä prosessissa ”tyhmät kysymykset” ovat usein kallisarvoisia.

Vääriä päätöksiäkään ei voida välttää, mutta ne selviävät yleensä jälkikäteen, jos silloinkaan.

Vaaleihin liittyy paljon myyttejä ja uskomuksia. Ihmiset uskovat paljolti, että ”alan ammatti-ihmiset” osaavat tehdä parempia päätöksiä kuin poliitikot, ja että poliitikot eivät ole ammatti-ihmisiä.

Ikään kuin olisi jotakin yksimielisyyttä siitä, mikä olisi kulloinkin parempi päätös.

Paljon uskotaan ”maalaisjärjen” olemassaoloon. Miten sen voisi tunnistaa? Tieteellistä määritelmää tuskin löytyy. Luottaisin enemmän ”kaupunkilaisjärkeen”.

Ihmiset näyttäisivät myös uskovan, että ”ei-poliittisia” henkilöitä voitaisiin ja pitäisi saada politiikkaan lisää. Mutta, eipä epäpoliittisia ihmisiä paljon löydy, paitsi jos tarkoitetaan ”jäsenkirjatonta”. Mutta harvoin paljon ääniä kerää ehdokas, joka sanoo, ettei omista jäsenkirjaa eikä poliittista mielipidettä.

Vahva myytti on myös se, että parannusta syntyisi, jos ”ei äänestetä taas niitä samoja ehdokkaita”. Ikään kuin se joukko, mikä on jäänyt valitsematta, olisi saanut aina parempia päätöksiä aikaan; ja että juuri ne korkean moraalin ihmiset eivät tulleet valituiksi.

Puolueiden tulisi enemmän valistaa, että ilman politiikkaa ei ole yhteiskuntaa. Joidenkin on aina hoidettava asioitamme. Olkaamme kiitollisia niille, jotka kaikesta herjasta huolimatta jaksavat hoitaa yhteiskuntamme asioita. Saamme aina juuri niin hyvät päättäjät kuin ansaitsemme.

Käyttäkäämme vapauttamme!

Veikko Kaivola

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut