Sote-alueiden hankinnoista on tehtävä avoimia

Esimerkiksi siivous olla sellainen tukipalvelu, jota ei kilpailuteta julkisesti, kirjoittajat pelkäävät.

2.9. 21:08

Julkisia hankintoja tehdään arviolta noin 50 miljardin edestä vuosittain. Toimivalla hankintapolitiikalla voidaan vahvistaa yrittäjyyttä ja alueemme elinvoimaa.

Suomen Yrittäjien Kuntabarometrissa lähes 10 000 yrittäjää arvioi tänä keväänä kotikuntansa pärjäämistä yritys- ja elinvoimapolitiikassa. Tulosten perusteella eniten kehitettävää alueemme kuntien elinkeinopolitiikan osa-alueista löytyy hankinnoista, muutamaa poikkeuskuntaa lukuun ottamatta.

Tulos oli kehittynyt hieman parempaan suuntaan edelliseltä mittausjaksolta vuodelta 2020, mutta silti sen voi sanoa olevan heikko.

Samalla suurta huolta pk-yrityksissä aiheuttavat uusien hyvinvointialueiden edesottamukset. Uusi hyvinvointialueemme on jo nyt ollut julkisuudessa palveluhankinnoilla, joilla on vältetty julkisia kilpailutuksia, eli hankkimalla työterveyspalvelut, talous- ja henkilöstöhallinnon järjestelmät sekä palkanlaskentapalvelut osittain omistamiltaan sidosyksiköltä. Tällaisia muita tukipalveluita, jotka ovat jo mahdollisesti keskusteluissa esillä, ovat esimerkiksi ruokahuolto sekä siivouspalvelut.

Yrittäjäjärjestö edellyttää, että sote-alueet hankkivat palvelut avoimesti markkinoilta kilpailutuksin. Vain näin voidaan vertailla hintaa ja laatua, mikä on alueemme veronmaksajan ja sote-alueen asiakkaan etu.

Kun hyvinvointialueita perustetaan kiireellä, julkisomisteisen yhtiön perustaminen voi tuntua ainoalta vaihtoehdolta. Kehitys voi johtaa siihen, että pian markkinoilla ei enää ole tietyillä aloilla yrityksiä ja yrittäjiä, vaan julkisesti omistettuja yhtiöitä.

On toivottavaa, että uusi hyvinvointialue, ja sen päättäjät arvioivat vielä kertaalleen ratkaisujaan, jos se on päättänyt hankkia palveluita julkisomisteisen yhtiöiltä. Kyseinen sidosyksikköhankinta kun ei missään nimessä takaa kustannustehokkainta ja palvelun laadultaan parasta ratkaisua hankkijalle, kuten muun muassa Helsingin kaupungin palkanlaskennan ongelmat ovat osoittaneet.

Sidosyksikköhankintojen erästä haastetta kuvaakin hyvin Helsingin pormestarin kommentti: ”Halusimme tai emme, olemme Sarastian kanssa pakkoavioliitossa” (HS 25.8.2022).

Avoimella – ja laadukkuutta vaativalla – kilpailutuksella markkinoilta saadaan myös parhaat ja taatusti toimivimmat ratkaisut hyvinvointialueen asiakkaiden, eli meidän kaikkien kuntalaisten, käyttöön. Kyseisillä kilpailutetuilla palvelusopimuksilla kun on sisään kirjoitettuna palveluveloituksen maksamiseen sidottu palvelutasovaade ilman sidosyksikön kanssa tehtyä ”pakkokihlausta”.

Myöskin oletuksella, että julkisomisteisella yhtiöittämisellä ”rahat jäävät omaan yhteisöön”, on erittäin lyhytnäköiset seuraukset, sillä järkevästi toteutetuissa hankinnoissa piilee suuri mahdollisuus sote-alueiden ja kuntien laajemmalle elinvoimalle.

Hankintoja kannattaa jakaa sellaisiin kokonaisuuksiin, että pienemmätkin yritykset pääsevät niihin käsiksi. Sujuvalla vuoropuhelulla yrityskentän kanssa julkinen sektori voi vahvistaa kotiseutunsa elinvoimaa.

Hankintoja pitää siis suunnitella riittävän ajoissa, tehdä kilpailutukset mahdollisimman avoimesti ja ottamalla huomioon pk-yrityskentän osallistumismahdollisuudet.

Yrittäjillä ja julkisella toimijalla on samat tavoitteet alueen elinvoiman edistämiseksi. Laitetaan tämä yhdessä näkymään myös julkisissa hankinnoissa.

Jarkko Koskinen

hankintaneuvoja

Markku Kivinen

toimitusjohtaja

Satakunnan Yrittäjät

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut