Valtakunnassa kaikki hyvin?

Kirjoittajan mielestä jokaiselle hallituksen ministerille riittää työsarkaa. Arkistokuvassa hallituksen ministereitä elvytyspakettiäänestyksen jälkeen viime vuoden toukokuussa.

27.8. 21:30

Vaan kun ei ole. Yksi jos toinenkin asia vaatii perkaamista ja ratkaisua. Yksikään isomman luokan asia ei ole sinettiä vailla. Työsarkaa riittää jokaiselle hallituksen ministerille.

Valtiovarainministeri Saarikko on ehtinyt pohtia lomallaan ratkaisuja moneen asiaan. Tällaisia ovat lapsilisien korotus tasapuolisesti kaikille, jolla helpotetaan jossain määrin kustannusten nousua. Asia voitaisiin päättää tulevassa kehysriihessä, koska lapsilisät eivät kuuluu indeksijärjestelmän piiriin.

Kasvavaan työvoimaongelmaan keskustassa on jo pidemmän aikaa valmisteltu verohelpotuksia niille eläkeläisille, jotka haluaisivat tuoda oman työpanoksensa, vaikkapa osa-aikaisen sellaisen. Monelle heistä on kertynyt mittava kokemus eri aloilta. Otettakoon tämä osaamispääoma nyt käyttöön.

Annika Saarikko ja elinkeinoministeri Mika Lintilä hakevat kuumeisesti ratkaisuja kasvavaan energiaongelmaan ja keinoihin, joilla taivaita hipovia sähkölaskuja voitaisiin loiventaa huolestuneille asiakkaille. Ei ole päivää, joka ei nostaisi uusia pilviä taivaalle. Viimeisin on norjalaisten uhkaus leikata Suomen ja Ruotsin ensi talven energiakiintiöistä huomattavan määrän omiin tarpeisiinsa.

Kaiken kiireen keskellä myös tähän asiaan on tarttunut Annika Saarikko pyrkimällä neuvotteluun norjalaisten kanssa. Hänen toimestaan toimikunta valmistelee kokonaisratkaisua energiaongelmaan. Esillä ovat muun muassa varavoimaloiden (hiili- ja turve) käyttöönotto. Toivoa sopii, että tuotaisiin myös esille uusia pitkänajan energiaratkaisuja, joiden valmistelu käynnistettäisiin välittömästi.

Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen puolestaan kantaa huolta hoitohenkilöstön riittävyydestä varhaiskasvatuksessa. Edellisillä valtiopäivillä uudistettiin varhaiskasvatuslakia ja samalla tiukennettiin henkilöstön kelpoisuusvaatimuksia. Erityisesti tämä koskee opetuksesta vastaavien ja johtajien tehtäviä.

Uusi laki edellyttää, että vähintään puolet varhaiskasvatuksen henkilöstöstä tulee olla korkeakoulusta valmistuneita maistereita. Jatkossa varhaiskasvatuksen sosionomin koulutuksella ei enää voi toimia varhaiskasvatuksen opettajana puhumattakaan johtajan tehtävistä, johon ei edes ylempi ammattikorkeakoulututkinto (YAMK) ole riittävä.

Ministeri yhdessä kuntia edustavan kuntaliiton kanssa arvioi, että tarvittaisiin nykyisten aloituspaikkojen lisäksi 1 000 uutta aloituspaikkaa tai ulkomaista työvoimaa 2030 mennessä, jotta lain kelpoisuusvaatimuksen voidaan täyttää.

Terveydenhoitoalalla vastaavat ongelmat ovat moninkertaiset. Olemmeko uudistuksilla rajaamassa liian tiukoilla kelpoisuusvaatimuksilla yhteiskunnalle tärkeiden palvelujen riittävyyden?

Suomen Nato-hakemus valmisteltiin ennätysajassa. Järjestön historiassa tämä lienee ennätys.

Aikaa ja vaivoja säästämättä presidentti Niinistö yhdessä ulkoministeri Haaviston ja puolustusministeri Kaikkosen kanssa sukkuloivat tarvittavat takuut tärkeimpien valtioiden päämiehiltä. Samassa kyydissä vietiin Ruotsi maaliin.

Missä ovat muiden ministereiden näytöt?

Erityisesti pääministerin rooli akuuttien asioiden hoidossa on ollut kovin hentoinen. Hän on paremminkin esiintynyt puoluejohtajan roolissa, jossa hän puolueen kesäkokouksessa ehdottaa työmarkkinoiden paluuta keskitettyyn työehtosopimusjärjestelmään (TES) ja pakollista työsuojeluvaltuutettua kaikille työpaikoille. Puuttuisi enää yleissitovuus, niin palattaisiin 30 vuotta taakse päin.

Syystäkin kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on tuohtunut. Eduskuntavaalien lähestyminen uhkaa ajaa puolueet populismiin.

Näin ei saa käydä, sillä maa tarvitsee juuri nyt pragmaattista ja ratkaisuhakuista hallitustyöskentelyä.

Paavo Kajander

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut