Politiikan asiasisältö karkuteillä

25.8. 22:17

Politiikan seuraamisesta ja vaikuttamistyöstä on tullut entistä hankalampaa. Entistä enemmän näkyvyyttä saavat kohut, kärjistäminen ja kieroilu. Asiasisältö on valitettavasti painunut taka-alalle.

Vallan vahtikoiran tehtävä on vahtia valtaapitävien toimia. Nykyisin kiireellisesti hutaistut tulkinnat ja klikkiotsikoiden kautta luodut mielikuvat jäävät elämään ja rapauttavat uskoa mediaan. Surullinen esimerkki tästä on tanssivideolla vilahtavan puhelimen heijastuksen hätäinen tulkitseminen jauheviivaksi.

Median kautta lyödyt leimat voivat valitettavasti olla pitkäaikaisia. Ymmärrän, että julkisuuden henkilöllä, kuten pääministeri Sanna Marinilla, ei ole vahvaa yksityisyyden suojaa, mutta huumausaine-epäilyjen jatkuva pyörittely tuntuu jo melkoisen tarkoitushakuiselta. Demokratia tarvitsee riippumatonta valvontaa, joka perustuu tutkivaan ja laadukkaaseen journalismiin, eikä hätäisiin tulkintoihin ja nettirollien meemien toistamiseen.

Ongelmien kärjistäminen ja suoranainen kieroilu on myös kasvattanut suosiotaan. Sosiaalisen median kentillä opitut kärjistävät toimintatavat tuodaan nyt osaksi julkista poliittista keskustelua.

Ongelmia paisutetaan ja kärjistetään luomalla vastakkainasettelua myös sinne, missä sitä ei ole. Samalla luodaan kauhukuvia tulevaisuudesta ilman ensimmäistäkään ratkaisuehdotusta. Ovatko keskustelussa vain tykkäykset ja kohut merkityksellisiä, eikö tehdyllä työllä ole arvoa?

Asiapitoinen ja faktoihin perustuva keskustelu tuntuu kadonneen. Haasteet tulee tunnistaa ja niihin löytää yhteistyössä parhaat mahdolliset ratkaisuehdotukset.

Esimerkkinä käyköön viimeaikainen keskustelu työllisyysasteesta. Työllisyysastetta on pitkään vaadittu nostettavaksi Pohjoismaiden tasolle ja nyt sinne on päästy. Kappas vain, työllisyysaste ei enää kuvaa todellisuutta ja työtuntien määrä olisikin pätevämpi mittari.

Kuitenkin, työtuntien määrää verratessa olemme Pohjoismaiden verrokkien tasolla, Norjaa ja Tanskaa edellä. Olisiko aika todeta, että työn tuottavuus kasvaa modernissa yhteiskunnassa muualla kuin työtunneissa, osaamisessa, innovaatioissa ja työn tehokkuudessa.

Medialla ja poliitikoilla on peiliin katsomisen paikka. Toivottavasti asiakysymykset ja ratkaisuehdotukset nousevat enemmän esille, sillä Suomi ansaitsee parempaa.

Joonas Ryynänen

varavaltuutettu (sd.)

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut