Merituulivoima tuottaa turvallista energiaa ja suojelee luontoa

24.8. 20:45

Kun energia-alalla etsitään ratkaisuja riittävän sähköntuotannon turvaamiseen ilmastoystävällisesti, monien katseet siirtyvät merelle. Merituulivoimaa on toistaiseksi vähän Suomessa, mutta sille on asetettu korkeita tavoitteita ja todennäköisesti se tulee lisääntymään tulevaisuudessa.

On tärkeää, että alan kasvu tapahtuu paikallista meriluontoa kunnioittaen ja ympäristön kannalta kestävästi. Tämän saavuttamisessa keskeistä on kokonaisuuden huomioiva ja hyvä suunnittelu.

Merituulivoimalla voidaan tuottaa uusiutuvaa energiaa ja pienentää luonnolle koituvia vaikutuksia. Säilyäkseen monimuotoisena luonto tarvitsee tilaa, ja rikkaat elinympäristöt tulisi suojella ihmistoiminnalta.

Merelle voidaan rakentaa suurempia turbiineja, jolloin saman energiamäärän tuottamiseen tarvitaan pienempi pinta-ala kuin maalla. Hyvällä sijainnin suunnittelulla varmistetaan, ettei tuulipuisto vaaranna arvokkaita elinympäristöjä merellä.

Kun harkitaan uusia hankkeita, joissa otetaan käyttöön aiemmin luonnontilaisia alueita, on tärkeää huomioida hankkeen kokonaisvaikutukset luontoon ja alueen käyttöön. Merituulivoimalla voidaan luoda Satakuntaan työpaikkoja ja lisätä alueen elinvoimaa. Samalla on kuitenkin huomioitava virkistyskäyttö ja merimaiseman säilyminen.

Merituulivoimahankkeille tehdään aina ympäristövaikutusten arviointimenettely, jossa selvitetään laajasti hankkeen mahdolliset vaikutukset linnustoon, lepakoihin, kalastoon, vedenalaisiin ekosysteemeihin, maisemaan, sekä alueen muuhun käyttöön, kuten virkistykseen ja meriliikenteeseen. Selvitysten pohjalta valitaan hankkeelle sopivin sijainti ja toteuttamistapa, jolla on mahdollisimman vähän haitallisia vaikutuksia.

Selkämeri on Itämeren helmi, jonka vedenalainen luonto on monimuotoista ja verraten hyvässä kunnossa. Hyvän suunnittelutyön keskeisin tavoite onkin varmistaa, ettei merialueen tila heikenny hankkeen seurauksena.

Fanny Suominen

vastuullisuusasiantuntija, biologi

Gaia Consulting Oy

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut