Kuinka säästää ruokakuluissa hintojen noustessa?

23.8. 18:15

Inflaatio yhdistettynä raaka-ainepulaan on saanut elintarvikkeiden hinnat nousemaan viime aikoina. On kuitenkin järkeviä tapoja pienentää ruokamenoja, vaikka hinnat nyt nousevatkin.

Lisäämällä ruokavalioon enemmän kasviksia muutamana päivänä viikossa pysyvät ruokakustannukset matalammalla. Varsinkin, jos tekee ostokset satokauden aikana ja suunnittelee annoksia esimerkiksi juuresten ja palkokasvien pohjalta, jotka ovat usein sekä täyttäviä että pitävät nälkää pitkään. Kasvisruoka on myös ilmastoystävällistä.

Tekemällä ruokalistoja useiksi viikoiksi eteenpäin ja ostamalla yhdellä kertaa isompia määriä voi säästää selvää rahaa, koska valitsemalla isompia pakkauskokoja saa yleensä paremman kilohinnan samalle tuotteelle. Osan tuotteista voi sitten myös pakastaa, jos se on mahdollista.

Pidemmän aikavälin suunnittelun ohella on hyvä seurata päivän tarjouksia ja alennuksia. Ei kannata lukkiutua tiettyyn tuotemerkkiin, vaan ostaa vastaava, edullisempi tuote toiselta merkiltä. Usein käytettyjen tuoretuotteiden kohdalla kannattaa hyödyntää myös umpeen menevät parasta ennen -päiväyksen tuotteet.

Suomalaiset heittävät vuosittain pois noin 20–25 kiloa ruokaa henkilöä kohden. Nelihenkisen perheen kohdalla tämä vastaa noin 500 euroa vuodessa.

Useimmat kotitaloudet voisivat säästää huomattavasti, mikäli ruuanlaitto suunniteltaisiin niin, että kaikki ostettu ruoka myös syötäisiin kokonaan. Useimmat elintarvikkeet kestävät paljon pidempään kuin mitä parasta ennen -päiväys kertoo. Tarkista siis ruuan ulkonäkö, tuoksu ja maku ennen kuin heittäisit sen turhaan pois.

Ostamalla verkkokaupasta säästää usein rahaa. Hintoja eri toimijoiden välillä voi rauhassa vertailla. Verkkokaupassa voi myös helpommin välttää heräteostoksia. Lisäksi todennäköisesti säästää mahdollisista toimituskuluista, kun otetaan huomioon nykyiset polttoaineen hinnat. Kotiinkuljetus voi siten tulla halvemmaksi kuin omalla autolla ajaminen kauppaan ja takaisin.

Hintojen noustessa valmistajat usein myös pienentävät pakkauskokoja hintojen nostamisen sijaan. Ilmiötä kutsutaan termillä shrinkflation.

Kannattaa siksi myös verrata, minkä kokoisessa pakkauksessa samankaltaiset tuotteet myydään.

Josefin Fridstrand

Matsmart

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut