Ikääntyvän vammaisen palvelutarpeet poikkeavat muiden ikäihmisten palvelutarpeista

22.8. 20:20

Harvemmin tulee esille vammaispalvelulain epäkohtaa, joka liittyy ikääntymiseen. On paljon vammaisia henkilöitä, jotka ovat tehneet töitä pienellä palkalla tai tukityöllistettynä pitkän työuran. Heidän vammaisuutensa ei ole vaatinut varsinaisia yhteiskunnan tukitoimia paljonkaan.

Näitä eivät nämä vammaiset ei ole halunneet itsekään hakea, vaikka se olisi heille varmaankin kuulunut. On luotettu omaan pärjäämiseen sekä ystäviltä saatuun apuun.

Olisiko siis kyseessä vuosien takaisesta Albanian Enver Hoxhan -mallista:

”Omiin voimiin pitää luottaa.”

IKÄ on tuonut vammaiselle haasteita jokapäiväiseen elämään. Erilaisten vammaispalveluiden hakemiseen on korkea kynnys – koska niitä ei ole ennenkään haettu, ei haeta nytkään.

Yhteiskunta näkee tässä vaiheessa nämä vammaiset ihmiset vain ikäihmisinä, joille pohditaan ainoastaan ikäihmisten palveluja.

On selvä asia, vammaisen ihmisen tarpeet poikkeavat täysin ikäihmisten palvelutarpeista ikääntymisessäkin.

Kukaan ei huomioi, että sama vammainen olisi voinut jo vuosia hakea monenlaista palveluja ja tukea yhteiskunnalta. Vammainen henkilö on maksanut yhteiskunnalle verot, maksut ja muut velvoitteet. Hän ei ole ollut kustannuserä yhteiskunnassamme.

Sitten on vielä ryhmä ”lievästi vammaiset lapset”, joiden tarpeet ovat aivan samat kuin samanikäisillä muilla nuorilla. Heille yhteiskunnan tulisi järjestää heidän ikäryhmäänsä kuuluvat palvelut, jotta he olisivat porukassa mukana.

Suurin ongelma on se, että nuori vammainen ei halua olla erilainen nuori. Siksi hän haluaa, jos mahdollista, olla ilman yhteiskunnan tukea. Hän halua elää kuin muutkin nuoret, opiskella ja tulla yhteiskunnan veronmaksajaksi.

Sitten joku tekee ne palvelutarpeen arvioinnit, joka on pienissä kunnissa yleensä vanhustenhuollon ammattilainen. Tämä henkilö ei näe tätä asiaa samalla tavalla kuin tulevaisuuteen tähtäävä nuori vammainen.

Hiukan keventäen voisi sanoa, että nämä voisivat elää näiden nuorten joukossa ennen nuorten vammaisten palvelusuunnitelmien tekoa.

Toivottavasti koko vammaisajattelu saadaan aivan uuteen uskoon alkavissa aluehallinnoissa.

Pertti Pokki

Laitila

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut