Hoitajamitoitus voidaan rahoittaa ja lääkesäästöt toteuttaa apteekkipalveluita vaarantamatta

Apteekkialalla ei olla tyytyväisiä tapaan, jolla hoitajamitoituksen rahoittamiseen tarvittavat lääkesäästöt toteutetaan.

21.8. 16:09

Hallitus aikoo toteuttaa poikkeuksellisen suuret lääkesäästöt, joilla rahoitetaan ensi vuonna tiukentuvaa hoitajamitoitusta. Sosiaali- ja terveysministeriön esittämällä tavalla toteutettuna apteekkeihin kohdistuvat yli 60 miljoonan euron säästöt vaarantaisivat apteekkien palvelutason ja lähipalveluverkoston.

Hoitajamitoituksen rahoittamiseen tarvittavat lääkesäästöt voidaan toteuttaa myös apteekkipalveluita vaarantamatta. Apteekkariliitto on esittänyt mallin, jolla reseptilääkkeiden hinnat halpenevat, valtion apteekkiverokertymä säilyy ennallaan ja hallituksen tavoittelema säästö toteutuu.

Jos apteekkeihin kohdistuva leikkaus toteutettaisiin ministeriön esittämällä tavalla, noin 50 apteekissa apteekkarille ei jäisi nykyisellä henkilöstörakenteella euroakaan palkkaa eikä voittoa.

Noin joka neljännessä apteekissa tulos jäisi niin pieneksi, että pankkien lainarahoitus yrityskauppaan olisi epävarmaa ja kannuste ryhtyä apteekkariksi poistuisi.

Satakunnan hyvinvointialueen apteekeista tällaisia olisi jopa kolmannes.

Apteekin kuluista keskimäärin liki 60 prosenttia on henkilöstökuluja, johon sopeutustoimet väistämättä kohdistuisivat. Apteekkari työllistää nyt keskimäärin kymmenen työntekijää. Arvioitu vähennystarve olisi yhdestä kolmeen työntekijää.

Hallitukselta olisi vastuutonta heikentää apteekkipalveluita tilanteessa, jossa terveyskeskukset ja päivystykset ovat jo valmiiksi ruuhkautuneet ja osin myös kriisiytyneet. Terveydenhuollon ruuhkat näkyvät jo nyt lisääntyneenä neuvonnan tarpeena apteekeissa. Terveydenhuollon kriisi vain pahenee, jos apteekkien mahdollisuutta tarjota neuvontaa heikennetään.

Hallitus päättää lääkesäästöistä elo-syyskuun vaihteen budjettiriihessään. Toivoa sopii, että maamme hallitukselta löytyy tahtoa toteuttaa lääkesäästöt tavalla, joka ei vaaranna apteekkipalveluita.

Alueellisesti yhdenvertainen terveyspalvelujärjestelmä on poliittinen arvovalinta.

Risto Kanerva

puheenjohtaja

Suomen Apteekkariliitto

Lenita Jokinen

puheenjohtaja

Turun apteekkariyhdistys

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut