Uusiutuvien energiamuotojen ongelmat

Lukijan mukaan uusiutuvia energiamuotoja tulisi suitsutuksen sijaan tarkastella kriittisemmin. Kuvituskuva.

21.8. 20:49

Toimittaja Elina Valkosen kirjoittamassa, lämmitysjärjestelmiä käsittelevässä artikkelissa (SK 17.8.) kuvailtiin 6kW aurinkokennojärjestelmän tehokkuutta: "Sillä lämmittää kolme kertaa sähkösaunan tai tankkaa sähköautoa noin 200 ajokilometrin edestä".

Etsi kaksi virhettä. Ensinnäkään kukaan ei lämmittäne sähkösaunaa kolmea kertaa päivässä auringon paistaessa, vaan yhden kerran, kun aurinko on jo laskemassa. Toiseksi; sähköautonkin päivätyössä käyvä lataa iltasella tai yöllä.

Vielä ei ole kehitetty, eikä otettu käyttöön toimivaa ja kustannustehokasta keinoa sähkön varastoimiseksi. Jos jossakin kuluu suuria määriä kuumaa vettä, sellaisen tuottamiseen ja varastoimiseen aurinkoenergia soveltuu hyvin, seuraavaksi mainitulla poikkeuksella:

Auringon energiantuottokäyrähän on todella murheellista katsottavaa – sähköä ei näillä leveysasteilla saada irti nimeksikään ainakaan kolmena talvikuukautena, ja illasta aamuun sähköntuotanto katkeaa vähintäänkin moneksi tunniksi joka tapauksessa.

Hiljakkoin uutisoitiin innostuneesti Suomen suurimman aurinkokennokentän suunnittelemisesta tähän lähialueelle. Tässäkään uutisessa ei otettu ollenkaan selvää, mistä aurinkokentälle hankitaan ns. säätövoima, eli mikä muu voimalaitos pysäytetään sen takia päiväksi ja käynnistetään taas yöksi ja pimeäksi vuodenajaksi.

Mielestäni jokainen taho, joka rakentaa suuren, uusiutuvan sähkön tuotantolaitoksen, pitäisi lailla velvoittaa selvittämään, hankkimaan ja rahoittamaan tarvittava säätövoima.

Uusiutuvan energian merkitys on meille elintärkeä, mutta tällä menolla joudumme entistä suurempiin vaikeuksiin.

Oma lukunsa on tietenkin sähköautobuumi, joka ilmeisesti kaatuu yksinkertaiseen totuuteen: maapallon harvinaisten mineraalien ja metallien varannot eivät riitä kaikille. Suosittelen olemassa olevien autojen muuttamista uusiutuville polttoaineille, kuten biokaasulle.

Ari Heikkilä

Säkylä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut