Ruuan kunnioituksen puute

12.8. 21:05

On jo pitkään ollut näkyvissä niiden arvojen alasajo, joita aikaisemmin pidettiin tärkeinä. Yksi esimerkki on ruuan kunnioitus. Kaikkien täytyy syödä pysyäksemme terveenä ja hengissä, osaammeko arvostaa sitä kylliksi?

Joskus näkee tilanteita, että istutaan ruokapöydässä lakki päässä ja ruoka suussa jopa kiroillaan kuuluvasti.

Tällaista valitettavasti näkee ja kuulee jopa aikuisten ihmisten tekevän vähän paremmankin luokan ravintoloissa.

Olemme pitkään saaneet nauttia aika edullisista ruokakorin hinnoista, mutta tulevaisuus voi olla erilainen. Joidenkin arvioiden mukaan viljan hinta saattaa nousta 2030 vuoteen mennessä nelinkertaiseksi.

On myös laskettu että ruuan hävikki on lähellä 40 prosenttia eli hyvää ruokaa jää paljon yli ja heitetään jopa roskiin.

Paljon olisi meillä itse kullakin petrattavaa tässä asiassa.

Meneillään olevan Ukrainan sodan vuoksi kallis energia nostaa kaikkia muitakin hintoja, ja myös inflaatiota, mikä onkin jo korkealla tasolla. Ostovoima heikkene kovalla vauhdilla.

Rikkaat ja hyvin toimeentulevat selviävät kyllä, mutta on paljon pienituloisia, jotka joutuvat tarkasti laskemaan jokaisen euron.

Maailman väkiluku kasvaa koko ajan, ja nälkäisiä suita on paljon enemmän ainakin kehitysmaissa. Satomäärät uhkaavat vähetä ilmastonmuutoksen, kuivuuden ja viljelysmaiden köyhtymisen seurauksena. Myös kalakannat valtamerissä ovat vähentyneet radikaalisti. On laskettu, että määrät ovat vähentyneet puoleen muutamassa vuosikymmenessä.

Muutama vuosikymmen sitten, sotien jälkeen 1950-60-luvuilla elettiin paljon puutteellisemmin kuin nykyään. Silloin annettiin suuri arvo sille, että oli ruokaa pöydässä, käyttäydyttiin hillitysti ruokapöydässä ja syötiin lautanen tyhjäksi.

Roskiin ruokaa ei koskaan heitetty. Oi niitä aikoja.

Tapio Kamppi

Honkajoki

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut