Mikä on Suomen tulevaisuus?

10.8. 19:57

Sain vuosia sitten turkulaisvaikuttajien seurassa kuunnella Kotkaniemessä, Ukko Pekan syntymäkodissa, Rooman Klubin suomalaisjäsenen, professori Pentti Malaskan esitelmää tulevaisuudesta. Tätähän klubi tutkii ja ennustaa.

Vilkas keskustelu syntyi muun muassa Suomenlahden ja Itämeren tulevaisuudesta. Näkemykseni oli, että Viipurin ja etenkin Pietarin jätevesien johdosta kyseiset vedet tuhoutuvat, kuolevat.

Professori tyrmäsi sanomani todeten, että nykymenollakaan näin ei tapahdu. Meret eivät tuhoudu eivätkä kuole, vaan muuttuvat. Kalat ja muu samanlainen eläimistö kuolee, mutta vesi säilyy, erilaisena.

Puheenjohtajan toivomuksesta kinastelimme aiheesta kaksin rantasaunan lauteilla pääsemättä yksimielisyyteen. Keskustelu jatkui paluumatkalla bussissa.

Edellä oleva pulpahti esille mietiskellessä Suomen tulevaisuutta: ilmastomuutoksen torjunta, kaiken keskittäminen, sähköntuotanto, lypsävien lehmien myynti etenkin ulkomaille, sote, vihertyminen.

Muun muassa näiden kääntöpuoli on jätetty huomiotta teoreetikkojen ja poliitikkojen ylivallassa ja kokemuksen puutteessa.

Rooman Klubi toimii edelleen Suomessakin. 50-vuotisseminaari pidetään syksyllä Sitran tiloissa. Turun Yliopistossa toimii myös vastaava keskus. Odotamme mielenkiinnolla tuloksia.

Suomen tulevaisuus askarruttaa.

Esko Eela

teollisuusneuvos

Säkylä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut