Kansalaisia pitää tukea inflaation keskellä

9.8. 20:25

Venäjän hyökkäyssodasta johtuva energian hintojen nousu kurittaa meitä kovalla otteella. Varmasti jokaisessa kodissa on viimeisten kuukausien aikana mietitty, miten edessä olevista kuukausista tullaan selviämään, koska koteja pitää lämmittää, töissä käydä ja lasten vatsat saada täyteen samalla, kun hinnat kokoajan nousevat.

Eduskunta on jo nostanut pienimpiä sosiaalitukia ja eläkkeitä sekä korottanut työmatkavähennystä, mutta tämä ei ole riittävästi. Kun Suomen hallitus parhaillaan aloittaa ensi vuoden budjetin valmistelun, niin tarvitaan uusia toimenpiteitä, jotta tulevista ajoista selvitään.

Mitä sitten tulisi tehdä?

Esimerkiksi lapsiperheitä voidaan tukea varhaiskasvatusmaksujen alentamisella ja työssä käyviä työmatkavähennyksen nostamisella vielä nykyisestäkin. Pieni- ja keskituloisia palkansaajia sekä eläkeläisiä voidaan tukea kestävän kokoisilla tuloveronkevennyksillä.

Yhtä lailla tulisi ottaa käyttöön jo muutamissa Euroopan maissa hyödynnetty energiayhtiöiden niin sanottu windfall-vero, joka verottaa energian hinnan noususta johtuvia perusteettomia voittoja. Tämä olisi oikeudenmukaista ja rahoittaisi osaltaan toimenpiteitä kansalaisten tukemiseksi.

Inflaatiokurimuksen kaikkia seurauksia ei varmaankaan pystytä poistamaan. Tämäkin tosiasia on hyväksyttävä.

Tästä huolimatta tulee kuitenkin tehdä mahdollisimman paljon. Meidän tulee pitää toisistamme huolta haastavina aikoina.

Ari Reunanen

historian ja yhteiskuntaopin opettaja, kunnanvaltuutettu (sd.)

Eura

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut