Vastaus Mikko Elolle: Mediapooli tukee riippumattoman lehdistön huoltovarmuutta

5.8. 20:20

Kuten Mikko Elo Satakunnan Kansan 5.8. julkaisemassa mielipidekirjoituksessa toteaa, erilaisten mielipiteiden pääsy julkisuuteen on demokratian edellytys. Elon Mediapoolia koskeva mielipidekirjoitus sisälsi myös useita väärinymmärryksiä, joita lienee paikallaan korjata.

Suomalainen liike-elämä pyrkii turvaamaan yhteiskunnan kannalta kriittisten toimintojen jatkuvuuden tekemällä varautumistyötä Huoltovarmuusorganisaation muodostavassa verkostossa. Myös mediayrityksillä on poolinsa. Mediapoolissa työskentelee kaksi henkilöä ja toimin itse valmiuspäällikkönä.

Median riippumattomuus ja moniäänisyys sekä toimitusten itsenäiset journalistiset päätökset ovat huoltovarmuustyötä tekevän Mediapoolin lähtökohta.

Tämän vuoden toistaiseksi suurin median huoltovarmuutta koskenut huolenaihe oli sanomalehtipaperin riittävyys tilanteessa, jossa paperia ei enää tuotu entiseen tapaan Venäjältä. Tilanne uhkasi vaarantaa lehdistön toiminnan. Suurin työnsarka Mediapoolilla on kuitenkin mediayhtiöiden kyberturvallisuuden tukemisessa.

Koronapandemialla ja Euroopassa syttyneellä sodalla on ollut vaikutuksia myös suomalaisen median toimintaan.

Liike-elämä ja mediayhtiöt olivat onneksi Suomessa ennakkoon varautuneet jopa pandemian ja sodan synnyttämiin haasteisiin.

Mediapooli ei Elon väitteen mukaisesti ”vastaa kriisiajan tiedottamisesta” tai ”yhtenäistä tiedottamista”, vaan tukee vapaan, riippumattoman ja moniäänisen uutismedian toimintaedellytyksiä. Mediapoolin edustamalla uutismedialla on tärkeä tehtävänsä vallan vahtikoirana.

Elo kertoi hankkineensa Mediapoolista tietoa ”googlettamalla”. Onneksi medialukutaito on Suomessa hyvällä tasolla, ja suuri osa kansalaisista arvioi kriittisesti Internetistä löytyvää sisältöä.

Suomi on länsimainen demokratia, ja useiden kansainvälisten tutkimusten perusteella olemme lehdistönvapauden kärkimaita maailmassa.

Lehdistönvapauteen kuuluu, etteivät valtaapitävät puutu uutisjulkaisujen sisältöihin, vaan journalistiset päätökset tehdään toimituksissa itsenäisesti. Huoltovarmuustyötä tekevä Mediapooli puolustaa kaikissa olosuhteissa suomalaista lehdistönvapautta.

Tero Koskinen

valmiuspäällikkö, Mediapooli

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut