Nykytilanne on pahempi kuin arvaammekaan

”Työstä saatava korvaus täytyy riittää elämisen kustannusten kattamiseen”, kirjoittaja huomauttaa.

6.8. 22:12

Tämän hetken hurjassa hinnannousussa olevat elinkustannukset – polttoaine, sähkö ja elintarvikkeet – tekevät pahaa jälkeä Suomen kilpailukyvylle. Sen tietää myös Suomen hallitus ja siksi olemmekin sieltä suunnalta kuulleet esimerkiksi valtiovarainministeri Annika Saarikon suulla sanottuna, että pidetään palkkaratkaisut maltillisina.

Mutta näin tämä ei vain voi jatkua – jotain on syötävä, töihin on päästävä ja talotkin lämmitettävä.

Ylen uutisten mukaan, polttoaineiden hinnat ovat nousseet viime vuodesta 60 prosenttia.

Tiedämme, että näillä hinnannousuilla tilanne on kestämätön. Inflaatioluku oli kesäkuussa 7,8 prosenttia ja kuukaudessa kasvanut 0,8 prosenttia.

Raakaöljyn brent-laadun hinta oli 26. heinäkuuta 101,87 dollaria barrelilta, mikä ei todellakaan yksinään aiheuta nykypolttoaineiden hintakorotusta, vaan verot sekä biokomponenttien sekoitusvelvoite.

Biokomponentteja sisältävän polttoaineen jakeluvelvoite on naurettava kestävän kehityksen toimenpide, joka oikeasti saattaa jopa lisätä päästöjä. Lisäksi se tekee polttoaineesta kuluttajalle kalliimpaa.

Koska sähkö puolestaan muodostaa merkittävän osan kotitalouden kuluista, on sähköauton hankkiminen epärealistista korkean hankintahinnan ja sähkön hinnan vuoksi. Korkean verotuksen lisäksi saamme korkeista sähkön hinnoista kiittää tietysti myös niitä, jotka estivät Fortumin ydinvoimalaluvan ja myivät sähkönjakeluverkonkin ulkomaille.

Varsin lyhytnäköistä on ollut ajaa alas hiilivoimalat – jotka ovat toimineet tarvittaessa varavoimaloina – ja myös turpeen energiakäytön lopettaminen.

Huoltovarmuuttamme on haavoitettu urakalla ja ihan omin voimin. Suomalainen teknologia kun on kuitenkin jotain ihan muuta kuin maailmalla rakennetut valtavat hiilivoimalat, joissa ei surra päästöjen puolesta, eikä energian talteenotosta ole tietoakaan.

Tuntuu, että päätöksiä ovat olleet tekemässä täysin omassa kuplassaan reaalielämästä tietämättömät henkilöt.

Elintarvikkeiden hinnannousut huomaa kaupassa käydessä: tuore kala 46 prosenttia, kahvi, jauhot ja kanamunat 30 prosenttia ja muut tuotteet 10 prosenttia.

Jollei verotus laske, on palkkojen noustava seuraavalla neuvottelujaksolla vähintään kaksinumeroisella prosentilla tai muuten eivät kotitaloudet tule toimeen. Kuitenkin kuluttaja on loppuvaiheessa koko paketin pyörittäjä. Työstä saatava korvaus täytyy riittää elämisen kustannusten kattamiseen.

Tilanteesta kärsivät myös sisämarkkinat ja yrittäjät, kun kuluttajat jättävät palvelut hankkimatta lompakon ammottaessa tyhjyyttään.

Moni kavahtaa isoja vaatimuksia, mutta duunari on syytön tähän ongelmaan. Syylliset löytyvät isolta kirkolta. He voivat monellakin tapaa kompensoida tilannetta, kuten muut maat EU:ssa tekevät.

Naurettavinta silti on, että Suomi ”vauraana” eli korkeasti verottavana maana tukee ”köyhiä” eli vähemmän kansalaisiaan verottavia maita, kuten Italiaa.

Muualle kyllä rahaa riittää, mutta ei niille, joilta se raha on peräisinkin.

Pasi Mäenranta

Rauma

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut