Antti Pekola, aikamme ilmiö – ”tämä riittää minulle, sen pitää riittää muillekin” -näkökulma on niin kapea, ettei se edes ansaitsisi kommentointia

31.7. 19:14

Antti Pekola kirjoitti Satakunnan Kansan mielipidepalstalla 29.7 otsikolla ”Kaikkea kaikille?”

Hän kritisoi kirjoituksessaan päätöstä, jonka mukaan kirkollisia asioita pitää tekstittää internettiin. Hänen mielestään esimerkiksi ihmisiä, joilla on kuulo alentunut, ei tarvitse ”passata petiin”. Koska hänelle riittää kristittynä tieto, että ”Jeesus on hyvä”, muuta tietoa ei tarvita.

Antti Pekola kuvaa aikaamme suorastaan karikatyyrimäisesti. Arvostellaan asiaa, josta ei mitään tiedetä. Ja sen, mikä riittää minulle, pitää riittää kaikille.

Viis vammoista, ihmisellähän on Pekolankin tiedon mukaan viisi aistia, käyttäkööt muita, jos joku klikkaa – näin ajattelee Antti Pekola vammaisista.

Oletko Antti koskaan kuullut saavutettavuus-direktiivistä ja -laista? Niiden tarkoituksena on, että digitaaliset palvelut olisivat kaikkien saavutettavissa. Laki koskee julkisia palveluja ja esimerkiksi tekstittää pitää julkisen toimijan sivustolla jatkuvasti näkyvissä olevat videot ja podcastit tai muut, vain ääntä sisältävät sisällöt. Tekstitys ja kuvatulkkaus auttavat esimerkiksi kuulo- ja näkövammaisia.

Sinä et selvästikään tiennyt saavutettavuudesta mitään, mutta silti otit asiaan voimakkaasti kantaa.

Tällainen toimintatapa on nykyisin hyvin yleinen ilmiö, joten et sentään ole sen suhteen erikoisuus. Mutta se, että vammaiset eivät mielestäsi ansaitse edes tietoa kirkollisista ja kristillisistä asioista, se oli jo jokseenkin outoa.

Sinä ilmensit nyt, että kirkolliset asiat ja kirkon sanoma olisi tarkoitettu vain vammattomille ihmisille. Onneksi kirkossa on sentään vielä toisin ajattelevia ihmisiä.

Tuo ”tämä riittää minulle, sen pitää riittää muillekin”, on jo niin kapea näkökulma, että se ei ansaitsisi edes kommentointia. Onneksi ei ole sinun päätettävissäsi, mistä asioista ihmiset saavat olla kiinnostuneita.

Kirkon, kuten muidenkin uskonnollisten yhteisöjen nettisivujen materiaalien tulee olla saavutettavia – eikä sinne kyllä pakanasuodatintakaan saa, vaikka kuinka sitä haluaisit.

PS. Minulla on näkövamma, mutta se ei kavenna näkökulmaa – ja asennevamma on mielestäni aina haitallisempi asia.

Maire Soiluva

kirjailija

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut