Jos jossain kannattaa sairastaa, niin Porissa – Täällä on terveydenhuolto kunnossa

29.7. 16:30

Olen asunut 33 vuotta poissa Porista, niin pääkaupunkiseudulla kuin Afrikassa. Terveydenhuolto varsinkin Afrikassa toimii annetuilla resursseilla. Viimeisen parin vuoden aikana olen todennut, että Porissa systeemi toimii paremmin kuin mitä resurssit antavat myöden. Täällä toiminta on loistavaa.

Erityisesti vuodet 2021–22 ovat jääneet mieleeni, kun porilaista äitiäni hoidettiin eri terveyslaitoksissa Porissa syövän ja muiden terveysongelmien takia. En löydä mitään moitittavaa, vain kiitettävää. Uskomatonta toimintaa.

Aloitetaan syövän tutkimuksesta. Satasairaalassa kuvattiin, analysoitiin ja määriteltiin hoito. Kaikki tehtiin perusteellisesti ja ajan kanssa. Monitorointia suoritettiin neljän kuukauden välein. Soittoja tuli vielä useammin. Loistavaa ammattitaitoa.

Kiitos Antero ja muut. Meitä kohdeltiin upeasti.

Kaupunginsairaalan osastot T3 ja T5 toimivat erinomaisesti. Äiti vietti sielläkin joitakin päiviä silloin tällöin. Huolenpito oli pyyteetöntä, läheistä ja hyödyllistä. Lääkintää tarkkailtiin koko ajan ja joka vierailulla minusta tuntui, että tämähän on kuin toinen tai kolmas koti. Ystävällistä ja tarkkaa toimintaa kautta linjan.

Kotihoito eli 400-vuotiskoti oli huipputasoa. Auttoivat kaikessa tarvittaessa. Taso oli hyvää kautta linjan. Äidillä oli myös seuraa silloin, kun meistä lapsista ei ollut ketään paikalla.

Kiitos Minna, Tuomas ja muut – huikeaa.

Kirsikkana kakussa oli Piia, sairaalan ystäväpalvelun henkilö, joka kävi parin viikon välein äidin luona ja ulkoilemassa. Upea lisä kaikkeen tähän loistavaan toimintaan. Hänestä tuli minullekin elinikäinen ystävä.

Kotisairaalan tiimi kävi kotona tarvittaessa ottamassa verikokeita, tarkistamassa lääkitystä ja muutenkin seuraamassa terveydentilaa. Niina ja monet muut ansaitsevat kiitokset.

Kotisairaala ulottui vielä viimeiseen hoivakotiin asti, missä he kävivät vielä kotimatkallaankin tarkistamassa, että kaikki on hyvin. Millaista venymistä!

Vielä viimeisenä mainitsen Hoivakodit Poppanan ja Attendo Porin Helmen. He tekivät pyyteettömästi loistavaa hoivatyötä ja elivät mukana myös omaisten ilossa ja surussa. Äiti vietti Poppanassa kaksitoista päivää ja Attendossa runsaat pari viikkoa. Sitten syöpä vei mennessään kesäkuun lopulla.

Toistan jo sanojani, mutta niin Poppana kuin Porin Helmi toimivat esimerkillisesti.

Kiitos ja syvä kumarrus Porin terveydenhuollolle. Sanoin jo kaikille osapuolille aikaisemmin: ”Jos jossain kannattaa sairastaa, niin Porissa. Täällä on terveydenhuolto kunnossa”.

Porilaisilla voi olla eriäviä mielipiteitä, mutta pääkaupunkiseudun silmin katsottuna te olette onnistuneet yli resurssienne. Kaikin eri tavoin.

Kaikesta huolimatta, pysytään terveinä.

Ari Koivu

omainen

Espoo

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut