Mikko Elo vastaa: Miksi Tarmo Lipping ei puhu sanktioista vaan karkotuksista?

28.7. 19:00

Professori, virolaissyntyinen Tarmo Lipping oli voimakkaasti reagoinut (SK 28.7.) yhteen mielipidekirjoitukseni lauseeseen, jossa viittasin Suomea todennäköisesti odottavaan ongelmaan energian saatavuudessa EU:n Venäjään kohdistamien järjettömien energiasanktioiden takia.

Kyllä suomalaisille sanonta ”Siperia opettaa” viittaa kylmyyteen, ei Neuvostovallan karkotuksiin.

EU:n asettamat sanktiot aiheuttavat nyt suuria ongelmia EU-maille itselleen, kun niiden tarkoitus oli vähentää Venäjän tuloja energiasta.

Kirjoitukseni sanktioista antoi aasinsillan Lippingille puhua isoisästään ja Neuvostovallan karkotuksista. Ihmettelen vain, miksi hän ei puhu sanktioista, jotka ovat enemmän tätä päivää.

Meillä kaikilla on traumaattisia kokemuksia. Minäkin voisin puhua isoisäni kohtalosta kansalaissodan aikana. En sitä kuitenkaan nyt tee, vaan yritän vastata Lippingin kysymyksiin.

En missään tapauksessa pidä Neuvostovallan karkotuksia oikeutettuina. Ei mitään mielivaltaa voi hyväksyä.

Baltian maille kuuluu itsenäisyys, ja olen kannattanut niiden itsenäistymistä alusta alkaen.

En oikein kyllä ymmärrä, miten Lipping voi kysyä, olisiko Suomen pysyttävä Venäjän liittolaisena Valko-Venäjän rinnalla. Suomi on ollut itsenäinen liittoutumaton maa, joka on huolehtinut omasta puolustuksestaan. Suomella ei koskaan ole ollut yhteisiä sotaharjoituksia Neuvostoliiton kanssa. Liittoutumattomana Suomi ei ole kuulunut mihinkään etupiiriin.

Vuonna 2014 solmittu Isäntämaasopimus sotilasliitto Naton kanssa toi vieraiden valtioiden sotajoukkoja Suomeen. Nyt Suomi kuuluu lännen eli USA:n etupiiriin. Liittyminen Natoon ei tuo Suomelle turvaa, vaan tekee Suomesta mahdollisen suurvaltojen taistelutantereen.

Tämä on tilanne, josta viisas presidentti Paasikivi varoitti sodan jälkeen: Suomen ei pidä enää koskaan joutua suurvaltojen taistelutantereeksi.

Mikko Elo

valtiopäiväneuvos

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut