Liikuntaan myönnettävät avustukset eivät riitä korvaamaan paikallaanolosta syntyviä kustannuksia

Liikuntaan sijoitetut eurot maksavat itsensä takaisin, kirjoittaja muistuttaa. Vuonna 2017 otetussa kuvassa fysioterapeutti Mari Jalava vetää jumppaa Keski-Satakunnan terveydenhuollon perustamassa ilmaisessa liikuntaryhmässä, jonka tarkoituksena oli ehkäistä liikkumattomuutta ja ylipainon kertymistä.

20.7. 18:44

Päivittäinen yli kahdeksan tunnin paikallaanolo valveilla ollessa aiheuttaa yhteiskunnalle vuosittain noin 1,5 miljardin euron kustannukset Suomessa.

UKK-instituutin koordinoima tutkimus on jatkoa vuonna 2018 julkaistulle raportille, jonka mukaan vähäinen reippaan ja rasittavan liikkumisen määrä aiheuttaa vuosittain yli kolmen miljardin euron kustannukset. Yhteensä liian vähäinen liikkuminen ja runsas paikallaanolo aiheuttavat UKK-instituutin mukaan noin 4,7 miljardin vuosittaiset yhteiskunnalliset kustannukset.

Kuntien liikuntapäätökset vaikuttavat kaikkiin kuntalaisiin. Liikunnan näkökulmasta kuntien tehtävänä on edistää kuntalaisten hyvinvointia ja siinä osaltaan myös vaikuttaa sairauksien ennaltaehkäisyyn.

Väestön ikääntyminen ja vielä ajankohtainen koronapandemia tuovat haasteensa liikuntatoimiin. Lisäksi sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen vaikutuksista on epätietoisuutta.

Poikkihallinnollisen yhteistyön kehittäminen pidetään kunnissa ratkaisevan tärkeäksi keinoksi liikuntapalveluiden haasteita ratkottaessa.

Liikuntaan myönnettävät avustukset eivät riitä korvaamaan paikallaanolosta syntyviä kustannuksia. Liikunnan oma strategiatyö on myös tärkeää. Monissa kunnissa on tehty asiantuntijoiden johdolla oma liikkumisohjelma, ja tässä korostuu poikkihallinnollinen yhteistyö eri toimialojen kanssa.

Haasteellista yhteistyön saamiseksi on yksittäisten henkilöiden merkitys. Viestit urheiluseuroilta, että liikuntamyönteisten koulujen kanssa yhteistyö sujui, ja jos koulun rehtori ei ollut innostunut liikunnasta, yhteistyö oli hankalaa.

Tasa-arvoperiaate ei toteudu, mikäli vain liikuntamyönteisten koulujen oppilailla on mahdollisuus osallistua seurojen kouluilla järjestämään toimintaan.

Päinvastainen esimerkki onnistuneesta liikunnallisesta yhteistyöstä oli heinäkuun alussa järjestetty Satakunnan Kansansoutu.

Tapahtumaan osallistuneet järjestäjät, soutajat, melojat, retkeilijät, huoltajat, vapaaehtoistyöntekijät ja yleisö, kaikki he yhdessä tekivät jo 31. kerran hienon liikunnallisen kesäisen viikonlopun soutamalla, melomalla ja retkeilemällä legendaarista Kokemäenjokea pitkin Sastamalasta Poriin läpi kauniin Satakunnan. Tässä jos missä korostuu yhteistyö, joka palkitsee osanottajat liikunnan ja yhdessäolon ilolla.

Liikuntaan panostaminen on järkevää, koska se maksaa monin kerroin itsensä takaisin. Ei tarvitse olla korkeasti koulutettu, kun ymmärtää, että tervettä on halvempi hoitaa kuin sairasta.

Ismo Läntinen

Porin kaupunginhallituksen jäsen

valtion liikuntaneuvoston jäsen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut