Kela-taksin tilaaminen voi olla arjen suuri seikkailu

Taksin tilaaminen ei ole aina niin yksinkertaista kuin luulisi, kirjoittaja on havainnut.

16.7. 18:00

Ei se nyt noin mahdottoman hankalaa voi olla! Tuumailin luettuani useita uutisjuttuja ja mielipidekirjoituksia asiasta. Vaan kyllä se voi, nimittäin Kela-taksin tilaaminen.

Arjen todellisuus todisti sen, kun vapaaehtoistyössäni tässä taannoin jouduin tilaamaan Kela-taksin avustettavalleni. Sote-taksin tilaaminen on minulle toistaiseksi tuntematon mysteeri. Helppoa ei sekään taida olla.

Helppoahan nyt taksin tilaaminen on, vaan kun ei ole! En enää yhtään ihmettele, että ihmiset ovat kertoneet hermoja raastavasta kokemuksesta Kela-maailmassa.

Siihen kysymyspatteristoon, joka esitettiin tilausta tehdessä en olisi mitenkään osannut varautua. On itsestään selvää, että kysytään Kela-asiakkaan nimi ja sosiaaliturvatunnus ja sekin, onko mukana avustaja ja onko asiakas pyörätuolissa. Sekin on tietysti oleellista, mihin kyyti tilataan.

Kuitenkaan pyyntö autosta Satasairaalan pääovelle Poriin ei riittänyt, olisi pitänyt tietää tarkempi osoite. Tiedän, että keskus, johon soitin on Seinäjoella, mutta ei se auto sieltä tule. Jokainen porilainen taksiautoilija osaa ajaa Satasairaalan pääovelle.

Mitä ihmeen väliä silläkään on, onko oltu päivystyksessä vai tutkimuksissa ja onko sairaalaan menty Kela-taksilla. Ei puuttunut kuin se, että olisi kysytty, miten avustajan vatsa on toiminut aamulla!

Jos Kela vaatii kaikkea tuota tietoa joka kerran, niin ei ihme, jos siellä hukutaan ruuhkaan ja tilaajilta palavat päreet. Luulisi, että Kela-taksia tilatessa jo pelkät henkilötiedot näkyisivät ruudulla tilauskeskuksessa, että aamulla on menty Kela-taksilla ja muut tarvittavat tiedot.

Ystävällinen taksikeskuksen asiakaspalvelija kertoi, ettei näin ole, vaan joka kerta he joutuvat täyttämään uudet notulit. Olisikohan Kela-taksien tilauksien aika siirtyä nykyaikaan ja hyödyntää teknologiaa?

Asta Matikainen

Vaan kuinkas kävikään! Seuraavalla kerralla vastaavassa tilanteessa soitin Kela-taksin numeroon, ja sieltä kysyttiin vain ja ainoastaan asiakkaan sotu ja se, saako auto tulla heti. Homma oli sillä selvä.

En tiedä, oliko joitain uudistuksia tehty vai mikä moisen sujuvan palvelun takana oli. Toivottavasti pysyvä käytäntö.

Ihan eri tarinoita ovat sitten ne kauhukertomukset, joissa esimerkiksi potilaita istutetaan sairaalassa odottamassa tuntikausia, että saadaan muitakin samaan suuntaan kuskattavia mukaan.

Autottomana käytän tavallista taksia, ja se on aina yhtä ystävällistä ja avuliasta palvelua. Se tulee edullisemmaksi kuin oman auton pito, koska en tarvitse autoa päivittäin ja näin hiilijalanjälkenikin pienenee. Näillä reissuilla muutamakin kuljettaja on kertonut varsin mielenkiintoisesta, ja ainakin minut totaalisesti yllättäneestä ilmiöstä.

Jotkut kuljettajat eivät vastaa tilauksiin, jos he tietävät kyseessä olevan lyhyt ajo. Näitä plokkaajia kuulemma on. Ymmärrän hyvin, ettei esimerkiksi Porista taksi lähde hoitamaan vaikkapa Harjavaltaan siirtoajoa, jossa asiakas siirretään siellä lyhyt matka paikasta toiseen. Kerran jos toisenkin olen kuullut, miten silloinen liikenneministeri Anne Berner onnistui taksiuudistuksellaan sotkemaan totaalisesti kaiken.

Sen sijaan en ymmärrä, miten tilauksen tekevä rouva joutuu odottamaan joskus pitkäänkin saadakseen kyydin kotikatunsa varrella olevaan kauppaan, koska kaikki kuljettajat eivät viitsi niin lyhyttä ajoa tehdä. Tämänkin esimerkin minulle kertoi eräs ammattiinsa vakavasti suhtautuva taksiautoilija.

Toisaalta en toimittajavuosinani olisi voinut enkä halunnutkaan ilmoittaa, ettei minua huvita kirjoittaa lyhyitä poliisiuutisia tai sääjuttuja. Juttu kuin juttu hoidettiin. Tosin eräs nuori kesätoimittaja aikoinaan heti kesän alussa ilmoitti, ettei häntä huvita yleisjuttujen kirjoitus, vaan hän haluaa kirjoittaa pääkirjoituksia. Siinäpähän poikaparka toivoi!

Mielestäni tässä taksikyytien plokkaamisessa on kyse vastaavanlaisesta "huvittamisesta". Eikös taksiautoilijan ammatti ole palveluammatti!

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva toimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut