EU:n kustannuksella taas eduskuntaan

17.7. 19:20

Nytkin taas on merkkejä siitä, että myös Euroopan unionin kustannuksella mennään kohti eduskuntavaaleja. Niin maatalousväen kuin muidenkin alojen sekä poliittisten pyrkijöiden keskuudessa kritiikki EU:ta kohtaan kovenee, kun eduskuntavaalit lähenevät.

Maatalousväen keskuudessa todetaan, että maatalouden ongelmat johtuvat juuri EU:sta ja siitä, että Suomen edustajat ovat EU:ssa mallioppilaita. Tästä syystä EU-edustajamme eivät uskalla lyödä nyrkkiä pöytään, väittävät arvostelijat.

Nämä kriittiset EU-teemat toistuvat Suomessa vaaleista toiseen. Teemat eivät yksin ole perussuomalaisten omimia, vaan myös muut puolueet nyppivät niistä parhaimmat, joiden katsotaan vetoavan kansaan.

EU:n arvostelussa jää usein huomioimatta se, että EU:ssa päätöksentekoa kiusaa jäsenvaltioiden yksimielisyyssääntö. Tähän eivät EU:n arvostelijatkaan ole puuttuneet. Heille riittää se, kun EU:ssa päätöksenteko ei jouhevasti toimi.

EU:n jäsenmaillakaan ei tunnu olevan haluja muuttaa EU:ssa päätöksentekosääntöä määräenemmistösäännöksi. Sekin vaatii yksimielisen päätöksen.

Samaan ongelmaan on törmätty myös Natossa. Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden voi yksi maa kaataa. Tätä näytelmää olemme saaneet seurata, kun Turkki venkoilee Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydellä.

EU:ta on turvallista arvostella. Siitä ei joudu vastuuseen. EU:n syliin voi kaataa kotimaan poliittisia epäonnistumisia. Meillähän on tapana, että ongelmaksemme tulleet asiat siirretään EU:n piikkiin, vaikkei EU:lla olisi asiassa mitään ratkaisuvaltaa.

EU:n kustannuksella politikoivat eivät kuitenkaan ole pystyneet horjuttamaan kansalaisten EU-suosiota. Viimeisimmän mittauksen mukaan suomalaisista 66 prosenttia suhtautuu EU:n jäsenyyteen myönteisesti. EU:n vastustajia oli vain 15 prosenttia.

Myös Venäjän julma hyökkäys Ukrainaan on vain vahvistanut suomalaisten EU-kannatusta.

Pentti Välimaa

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut