Toisen asteen koulutuksen uudistukset tulevat tarpeeseen

12.7. 17:34

Jussi-Pekka Rode pelkäsi kirjoituksessaan (SK 7.7.) toisen asteen kehittämishankkeen romuttavan ammatillisen koulutuksen. Jaan hänen huolensa, uudistuksessa ei saa heikentää aikuiskoulutuksen rahoitusta.

Minusta hanke tulee kuitenkin tarpeeseen, sillä rahoituksen uudistamisen lisäksi tavoitteena on parantaa ammatillisen ja lukiokoulutuksen yhteistyötä, vahvistaa kaksoistutkintojen asemaa, tukea jatkuvan oppimisen uudistusta ja uudistaa toiminnan ohjausta.

Reformissa sovellettiin osaamisperusteisuutta ja sosiokonstruktiivista oppimiskäsitystä suoraviivaisesti sekä nuoriin että aikuisiin. Muokattiin lakia, rahoitusta, toimintaprosesseja ja tutkintojärjestelmää. Tavoitteeksi asetettiin opiskeluajan lyhentäminen, siirtyminen oppiainelähtöisestä opetuksesta työpaikalla tapahtuvaan koulutukseen, yhteisöllisyydestä yksilöllisyyteen, lähiopetuksesta itseohjautuvaan opiskeluun.

Syntyi erittäin monimutkainen järjestelmä, jonka seurauksena monet ammattikoulut näyttävät nyt enemmän tulosta tekeviltä liikelaitoksilta kuin osaamista tuottavilta oppilaitoksilta.

Liian monen peruskoulusta tulleen opiskelijan osaaminen jää nyt niin heikoksi, että yritykset epäröivät ottaa opiskelijoita oppimaan työssä tai palkata tutkinnon suorittaneita töihin. Heikoiksi jääneet opiskelutaidot vaikeuttavat myöhemmin myös nuorten osallistumista aikuiskoulutukseen.

Meillä ei ole varaa menettää yhtään nuorta koulutuksen ulkopuolelle, joten tuloksellisuuden huumassa tulisi ymmärtää, että toisen asteen vuodet ovat tärkeitä kasvamisen vuosia. Nuoret etsivät omaa identiteettiään. Sosiaaliset suhteet ovat erityisen merkityksellisessä asemassa. Myös niille pitää löytyä aikaa!

Peruskouluun tarvitaan osaamistakuu varmistamaan jokaiselle nuorelle sujuvat luku-, kirjoitus- ja laskutaidot sekä motivaation jatko-opintoihin. Toisen asteen tulee antaa vahvan yleissivistävän ja ammatillisen perustan korkea-asteelle ja työelämään sekä tarjota aikuisille osaamista uudistavat jatkuvan oppimisen palvelut.

Hallitusten tehtävänä on riittävällä rahoituksella varmistaa, että opetus, sivistys ja osaaminen muodostavat yhteiskunnan perustan jatkossakin.

Jukka Söderdahl

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut