Maakuntapolitiikassa sovulla on hintansa

8.7. 19:26

Aikoinaan kun maakunnassa ryhdyttiin päättämään EU-hankkeiden rahoituksesta, harrastettiin voimakkaasti maakuntapolitiikkaa. Syy oli se, että sovun löytymiseksi piti alueen jokaiseen kolkkaan myöntää jokunen euro hankerahoitusta.

Usein hankkeet saattoivat olla ”vähän sitä sun tätä”, mutta sovulla oli hintansa. Se oli maakuntapolitiikkaa. Varmaan näin tapahtuu vielä nykyisinkin, kun sopu pitää löytää.

Hieman haiskahti myös nyt maakuntapolitikoinnilta, kun valittiin hyvinvointialueelle toimialuejohtajat. Ei ehkä sittenkään ollut sattuma, että parhaat johtajat löytyivät melko tasapuolisesti maakunnan eri alueilta. Satakunnan sairaanhoitopiirin Porin toimipisteestä löytyi kaksi johtajaa, Rauman kaupungilta yksi, Pohjois-Satakunnasta yksi ja Keski-Satakunnasta yksi.

Voi toki olla, että he ovat oikeasti parhaat mahdolliset osaajat juuri näihin tehtäviin. Maakunnallista hyväksyttävyyttä tasoittaa myös se, että hyvinvointialueen hallituksen puheenjohtaja tulee ”järviseudulta” eli Eurasta. Sovulla on hintansa.

Toimialuejohtajien haun yhteydessä kuitenkin kerrottiin useasti, että virkoihin valitaan parhaat mahdolliset asiantuntijat. Vakuutettiin, ettei politiikka vaikuta valintoihin. Jos ei puoluepolitiikka vaikuttanut valintoihin, niin maakuntapolitiikka näyttää vaikuttaneen.

En välttämättä väitä, että maakuntapolitikoinnissa olisi jotakin väärää. Jos johtajavirkojen alueellinen kattavuus on selkeästi yksi valintaperuste, niin siitä pitäisi kertoa täysin avoimesti. Mitä sitä kiertelemään.

Jukka Moilanen

kaupunginjohtaja emeritus (Ulvila)

Harjavalta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut