Turvetuotantoa olisi pitänyt tukea

4.7. 19:46

Terveisiä kentältä. Olen äärimmäisen huolissani tulevan talven energiahuollosta. Kesän sääolosuhteet ovat olleet vähintään haastavia turvetuotannolle.

Turvetta on saatu varastoon noin 7 prosenttia tavoitteista, nyt mennään jo heinäkuuta. Syynä tähän ei ole huonot ilmat, vaan huono hallitus ja tämä käsittämätön viherhumppa. Romuttakaa turvekoneet, lopettakaa turvetuotanto.

Tästä hölmöydestä pari kuukautta eteenpäin pääministeri Marin kertoo silmät kirkkaana, että tulevana kesänä nostetaan turvetta kahden talven tarpeisiin. Täysin mahdoton edes ajatuksen tasolla missään olosuhteissa, kun huomioidaan turvetuotannon nykytila. Turvetuotannossa tänä päivänä on noin 0.5 prosenttia Suomen soista.

Tämä pinta-ala kun kymmenkertaistettaisiin helpottamalla tätä sairaalloista luvitusmenetelmää saataisiin Suomesta täysin omavarainen lämmön- ja sähköntuotannon suhteen.

Ensi talvi näyttää teille karut faktat. Ministeri Saarikko ei suostunut lukuisista pyynnöistä huolimatta tapaamiseen. Tästä tulevasta kriisistä ollaan yritetty varoittaa jo usean vuoden ajan. On kesäkuu ja pörssisähkö huitelee noin 200 eurossa. Tulevana talvena voitte kertoa tuon vähintään neljällä. Kuluttajat maksavat, muistakaa se.

Tämä kaikki olisi ollut estettävissä, jos turvetuotantoa ei olisi ajettu alas. Sitä olisi pitänyt tukea. Antaa varmuus alalle.

Turvetta uusiutuu lähes kymmenkertainen määrä käyttöön nähden vuosittain. Tätäkään faktaa ei suostuta myöntämään, vaan uskotaan arpaonneen ja jätetään turve uusiutuvaksi kansalaisaloite homehtumaan pöydälle.

Turve on uusiutuvaa, ja sitä meillä riittää enemmän kun koskaan pystymme käyttämään.

Olen todellakin huolissani.

Miika Mantela

turvetuottaja

Lappajärvi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut