Voisiko henkilö, jonka veroprosentti on nolla, saada lääkärin määräämät lääkkeet maksutta?

”Suomessa on päädytty siihen, että ensimmäiset 50 euron lääkekulut eivät oikeuta edes Kela-korvaukseen. Moni lääke jää ostamatta ja ottamatta.”

29.6. 20:04

MTV:n aamuteeveessä oli 17.6. haastateltavana muun muassa Takuu-säätiön johtaja Minna Mattila.

Kaksi päivää aiemmin oli Hämeen alue-uutisissa (Yle) kerrottu alueellisesta päätöksestä e-pillereiden maksuttomuudesta nuorille. Hinta olisi noin 11 euroa kuukaudessa per henkilö.

Mattila totesi: "Ihmiset helposti tinkivät lääkkeiden ostosta." Erityisenä tinkijöiden ryhmänä Mattila mainitsi eläkeläiset.

Lienee niin, että eläkeläisissä on paljon sellaisia ihmisiä, jotka mieluummin pärjäävät "joten kuten", eivätkä ano apua sossusta.

Moni henkilö, myös köyhä eläkeläinen, varmasti ostaisi lääkkeensä, jos ne saisi kympillä kahdella kuukaudeksi. Usein lääkkeet maksavat paljon enemmän.

Suomessa on päädytty siihen, että ensimmäiset 50 euron lääkekulut eivät oikeuta edes Kela-korvaukseen. Moni lääke jää ostamatta ja ottamatta. Nuukuuden seurauksena on sitten jotain muuta kuin rahan karttuminen pankkitilille. Mutta mitä siitä: yhteiskunta kustantaa seuraukset.

Olisiko mitään ideaa siinä, että ei lähdettäisi kokoomuksen linjalle ajamaan veronalennuksia, vaan niiden sijaan säädettäisiin, että henkilö, jonka veroprosentti on nolla, saisi lääkärin määräämät lääkkeet maksutta?

Toki tuollainen raja lääkkeiden maksuttomuudelle olisi epäoikeudenmukainen, koska jo prosentin veroa maksavat olisivat eri ryhmää.

Nykyisessä Suomessa, joka on valtio, on kuitenkin useita vastaavia, ihmisiä perusteettomasti eriarvoistavia säädöksiä, joten tuon rajan ei pitäisi olla ongelma.

Onko oikeudenmukaista, että henkilö saa maksutonta oikeusapua, jos hänen käyttövaransa ovat 600 euroa kuukaudessa tai vähemmän?

Jos henkilön käyttövarat ovat 601 euroa kuukaudessa tai enemmän, hän joutuu oikeusavusta maksamaan vähintään 70 euroa plus 20 prosenttia kuluista.

Ulosottolaki on myös osin merkillinen. Jos tuloinasi on kansaneläke ja takuueläke 855 euroa kuukaudessa (se nousee 1.8.) niin mitään ei voida ulosmitata.

Työeläkettä ansainneella tilanne on erilainen. Jos henkilön kansaneläke ja työeläke ovat 855 euroa kuukaudessa, niin siitä voidaan ulosmitata noin 100 euroa kuukaudessa. Suomi on "oikeusvaltio".

Pidän selvänä, että Suomen nykyinen järjestelmä kaikissa edellä esille ottamissani tapauksissa loukkaa ylikansallisia sopimuksia.

Suomessa kohdellaan kansalaisia eriarvoisesti muun muassa sosioekonomisen aseman, kuten työhistorian, perusteella. Kestävätkö Suomen säädösten nojalla tehdyt päätökset ylikansallisen tarkastelun?

Juhani Vehmaskangas

eläkeläinen, oikeusturva-aktivisti

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut