Nuorisovaltuustot ovat nuorten poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumattomia vaikuttamistoimielimiä, jotka tuovat nuorten äänen mukaan alueensa päätöksentekoon. Vuoden 2023 alusta lähtien jokaisella hyvinvointialueella tulee olla hyvinvointialuelain mukaisesti aluehallituksen nimeämä nuorisovaltuusto nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi.
Satakunnan aluehallitus suunnittelee parhaillaan nuorisovaltuustomallia, jossa puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat nimettäisiin aluevaltuutettujen, siis puoluepoliittisesti sitoutuneiden aikuisten, keskuudesta. Malli on vastoin nuorisovaltuuston toimintalogiikkaa, eikä tue nuorten aitoa osallisuutta.
Nuorten osallisuuden näkökulmasta on ensiarvoisen tärkeää, että nuorisovaltuusto puheenjohtajineen muodostetaan nuorista hyvinvointialueen asukkaista.
Hyvinvointialuelain mukaisesti nuorisovaltuustolle tulee antaa mahdollisuus vaikuttaa hyvinvointialueen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on tai joilla nuorisovaltuusto arvioi olevan merkitystä lasten ja nuorten sekä heidän tarvitsemiensa palveluiden kannalta. Mikäli aluevaltuutetut toimivat nuorisovaltuuston puheenjohtajina, nuoret eivät saa itse määritellä kokoustensa asialistaa, ja myös viimesijainen päätösvalta on aluevaltuutetuilla, ei nuorilla itsellään.
Ehdotetun mallin erikoisuudesta kielii se, että missään suomalaisen kunnan, maakunnan tai hyvinvointialueen nuorisovaltuustossa ei ole käytössä järjestelmää, jossa poliittiset päättäjät toimisivat nuorisovaltuuston puheenjohtajina. Myös Satakuntaliiton alaisen nuorisovaltuuston eli SataNuvan tämänhetkinen puheenjohtaja on 14-vuotias.
Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ja Kohti nuorten hyvinvointialueita -hanke ovat lausuneet 12. toukokuuta Satakunnan hyvinvointialueelle, että aluehallituksen olisi suositeltavaa hyväksyä nuorten valmistelema toimintasääntö, jossa määritellään nuorisovaltuuston puheenjohtajiston muodostettavan nuorisovaltuuston nuorista jäsenistä. Lausunnosta ja SataNuvan näkemyksestä huolimatta aluehallitus on päättänyt pysyä kannassaan.
Ehdotetun mallin taustalla lienee yhteistyön mahdollistaminen nuorten ja aluevaltuutettujen välillä. Yhteistyö voidaan kuitenkin toteuttaa myös esimerkiksi kummivaltuutettutoiminnan kautta.
Suosittelemmekin Satakuntaa toimimaan muiden hyvinvointialueiden tavoin ja nuorten oman näkemyksen mukaisesti antamalla nuorille oikeuden toimia itse nuorisovaltuuston puheenjohtajina.
Nette Rimpioja
puheenjohtaja
Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry.
Matias Toivola
SataNuvan puheenjohtaja
Eurajoki
Milla Lamminsivu
alueellisen osallisuuden asiantuntija
Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry.
Kohti nuorten hyvinvointialueita -hanke