Pienituloisten viimeinen hengenveto

Monella pienituloisella on rahat nyt todella vähissä, kirjoittaja muistuttaa.

28.6. 22:03

Pienituloisille menneet pari vuotta ovat olleet tuskaa. Nyt vielä kun polttoaineiden hinnat ovat sietämättömän korkeat, kärjistyy tilanne entisestään.

Moni yksinäinen ja perhe joutuu tekemään valintoja, joita ei kenenkään pitäisi hyvinvoinnin esikuvavaltiossa tehdä. Työssäkäynnistä on tehty suurimmalle osalle kasvukeskusten ulkopuolella asuville lähes mahdotonta.

Monissa perheissä toinen on jäänyt jo pois töistä sen kannattavuuden jäädessä miinukselle pelkkien polttoainekulujen takia. Moni joutuu valitsemaan tarkkaan, mitä kaupasta voi ostaa. Monelle jää päiviä, jolloin ei ruokaa enää ole.

Polttoaineiden korkea hintataso vie liian monelta vähintään kolmanneksen kuukauden ostovoimasta, loput menee ruokaan ja asumiseen. Ei jää enää mihinkään muuhun käyttöön mitään.

Se syö vuorostaan palveluntarjoajien kassaa syövän lailla. Ei ole monellakaan varaa lähteä liikkeelle muutoin kuin pakollisille asioille. Monen poliitikon niin kovin hehkuttava julkinen liikenne on lähinnä naurun asia kasvukeskusten ulkopuolella, joten sekin suurimmalle osalle työssäkäyvää kansaa pelkkä vitsi.

Harvalla meistä on vaihtoehtoja työpaikan ja asuinpaikan kanssa, monestakin eri syystä. Valtionjohdon ja eduskunnan toimet auttaa työssäkäyvää, saatikka vähävaraisten kansanosaa, ovat jääneet puheen ja lupailun asteelle. Mitään konkreettista ei ole tapahtunut ja tuskin tapahtuu.

Kummeksun tapaa, jolla lobataan sähköauton ylivoimaa edullisena kulkuvälineenä, vaikka harvalla on siihen varaa. Matala- ja keskipalkkainen ei sellaista pysty ostamaan, sen kertoo jo maamme autokannan keskiarvoiset iät ja hinnat.

Raju verotus liittyen autoiluun on pakottanut maamme autokannan iäkkääksi ja päästöiltään suureksi. Siitä voimme kiittää menneiden vuosikymmenten valtionvaltaa.

Nykyhallintokaan ei tunnu pääsevän yli autoilun pyhälehmä-oletuksesta, vaan rajusti ratsastaa vihreän ideologian varjolla kansaamme pahempaan taloudelliseen ahdinkoon ja vähät välittää kyseisen ideologian tuomasta suruttomasta luonnonvarojen tuhoamisesta sähköautoilun nimissä.

Olemme kansana edelläkävijänä monessakin asiassa, siitä Suomi maailmalla tunnetaan. Harva vain tietää, mikä hintalappu tällä on.

Miten kauan tätä edelläkävijäkansan roolia kestää, ennen kuin tulee pienituloisille se viimeinen hengenveto?

Teemu Tuominen

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut