Pori oli isoista kaupungeista viimeinen, joka sai oman tennishallin

21.6. 19:00

Eero Järvinen pyysi minua tutustumaan Porin Tennishallin syntykustannuksiin (SK 11.6.). Hän lienee saanut innoituksen tähän aiemmasta kirjoituksestani (SK 25.5.), jossa korostin tennishallin ja muiden yksityisten liikuntahallien omistajien roolia lasten, nuorten ja aikuisten liikuttajina.

Eerolle tiedoksi, että olen valitettavasti jo niin vanha, että olen aloittanut tennisurani Isoonmäkeen 1972 valmistuneessa 15-asteisessa kuplahallissa. Tunnen tarkkaan tennishallin syntyhistorian ja sain pelata ensimmäisten joukossa vihkiäispäivänä 24.3.1984. Satakunnan Kansan otsikko kuului ”Tennishalli Poriin lähes omin varoin”.

Tennishallihanke laitettiin vireille 1977. Puuhamiehinä matkan varrella toimivat erityisesti Jalo Ahlsten, Jukka Halima, Martti Korpelainen, Lars Lundgren ja Heikki Santavuo. Hanke maksoi 3,9 miljoonaa markkaa, josta valtion osuus oli vain 13 prosenttia, ja loppuosa porilaisten rahoituslaitosten lainaa.

Kaupunki myönsi lainoille takauksen 1982. Rakennuttajana toimi Porin Tennishalliyhdistys ja pääurakoitsijana Rakennus Oy J. Koskinen.

Pori oli isoista kaupungeista viimeinen, joka sai oman tennishallin. Tennistä oli tällöin pelattu Porissa jo 90 vuotta. Ensimmäiset kentät olivat 1890-luvulla Liisantorilla ja Juhannuslehdossa.

Uusi tennishalli sai Porin Verkkopalloseuran johtomiehet unelmoimaan ajatuksesta saada Björn Borg pelaamaan Björneborgiin. Borgin kanssa pelaamaan lupautuivat Suomen tähdet Pekka Säilä, Leo Palin ja Olli Rahnasto. Tukholmassa asti käytiin neuvottelemassa, mutta sopimusta ei lopulta saatu syntymään.

Järvisen 11.6. viestinä lienee ollut se, että kaupunki oli vahvasti mukana tennishallin perustamiskustannuksissa. Lopulta tennishalli kuitenkin siirtyi ”taloudellisten realiteettien kautta” yksityisomistukseen (SK 25.5.2016).

Oma viestini 25.5. oli se, että nykyiset omistajat pelastivat porilaisen tenniksen ja sulkapallon, ja samalla padel sai loistavat puitteet kehittyä.

Moni ei varmaankaan tiedä, että tennis on Porin menestyneimpiä yksilölajeja. Porin Verkkopalloseuran tennisjuniorit ovat voittaneet 30 viime vuoden aikana yhteensä 76 SM-mitalia, joista 24 kultaisia. Tätä menestystä on nyt mahdollista jatkaa.

Cimmo Nurmi

tennisaktiivi

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut