Ostovoimaa on tuettava tiukasti

19.6. 21:21

Korona. Sota. Inflaatio. Nämä kolme asiaa ovat koetelleet meitä viimeiset kaksi ja puoli vuotta hurjalla tavalla, eikä loppua ole valitettavasti näköpiirissä.

Vaikka korona ei ole kadonnut keskuudestamme, hävisi se näköpiiristä Venäjän aloitettua raukkamaisen hyökkäyssodan Ukrainaan. Kevään ajan meitä on puhuttanut sota ja sen merkitys Suomen tulevaisuuden kannalta, mutta mitä pidemmälle olemme tulleet kesään, niin sitä enemmän on –aiheesta – esille noussut ihmisten arkea riivaava hintojen nousu.

Leipä maksaa kokoajan enemmän, vuokrat ja lainanhoitokulut kasvavat sekä lämmityksen ja kulkemisen kustannukset kohoavat kovaa vauhtia.

Kahvipöydissä käytävän keskustelun huolen kiteytti eräs pienituloinen laitostyöntekijä: Miten selviän tästä kaikesta?

Hintojen nousu johtuu etenkin kolmesta seikasta. Se alkoi jo vuonna 2021 koronan vaikutuksesta. Korona on sekoittanut maailmanlaajuiset tuotantoketjut ja samaan aikaan esimerkiksi merikontteja on ollut liian vähän saatavilla tavaran kuljetukseen, ja Kiina sulki maailman suurimpiin kaupunkeihin ja satamiin kuuluvan Shanghain karanteeniin.

Kolmas tekijä on taas Venäjän aloittama hyökkäyssota, joka on ollut ikään kuin viimeinen naula arkkuun. Suomi voi tilanteelle kovin vähän.

Vaikka meillä kesän mittaan julkinen keskustelu on siirtynyt Ukrainan sodasta lähemmäs omaa jääkaappia ja kasvanutta sähkölaskua, niin Ukrainaa ei silti pidä unohtaa.

Omien ongelmien keskellä tulee muistaa, että meidän ei tarvitse suojautua pommisuojiin tai lähteä evakkoon. Ukrainalaiset taistelevat tällä hetkellä kaikkien eurooppalaisen puolesta. Siksi Ukrainaa ja ukrainalaisia tulee auttaa kaikin keinoin. Venäjän barbaaristen toimien vuoksi suomalaisetkin joutuvat venymään ja maksamaan enemmän bensapumpulla.

Hintojen nousuun vastaaminen ei ole helppoa, mutta keinoja on silti olemassa. Juuri nyt pitää tehdä ratkaisuja, joilla helpotetaan oikeudenmukaisesti etenkin pieni- ja keskituloisten ihmisten arkea, esimerkiksi laitostyöntekijän elämää.

Hintoihin kohdistetut veronalennukset kuulostavat hyviltä ratkaisuilta, mutta veronalennusten näkyminen hinnoissa kaupoissa ja laskuissa on epävarmaa. Silti niitäkin tulee harkitusti pohtia.

Suomen hallitus on jo korottanut työmatkavähennystä työssäkäynnin nouseviin kustannuksiin vastatakseen. Toimia etenkin eläkkeiden ja sosiaaliturvan korotuksiin tarvitaan myös nopeasti. Käyttöön tulee ottaa myös ansiotuloverotuksen kevennys, joka kohdistetaan tukea eniten tarvitseville.

Näillä toimin voidaan tukea ostovoiman säilymistä inflaation ravistellessa elämäämme. Kolhuja maailman myllerrys aiheuttaa, mutta rivakoilla ja tiukoilla toimilla selviämme kyllä – aivan kuten aiemmatkin sukupolvet.

Ari Reunanen

kunnanvaltuutettu (sd.)

Eura

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut