Voiko kapitalismi kuolla?

17.6. 21:00

”Maailma hukkuu paskaan, ja me vain luemme lehtiä”, Kuosmasen laulun sanoin ihmiskunta kömpii kohti perikatoaan. Paljon kyllä puhutaan ja kirjoitetaan muun muassa ilmaston lämpenemisen estämistoimista, mutta kuitenkin kaikkialla maailmassa talouden suunnitelmat perustuvat pääosin kulutuksen kasvattamiseen. Suomessakin kunta- ja valtiontaloudessa vallitsee tämä periaate. Emmekä muuta voi?

”Ilmastoteot” ovat valtaosin kosmeettisia toimia. Ja niin sanottu ”vihreä kasvu” ei sittenkään saata ihmiskuntaa pelastaa. Ilmastoskeptisiä on aina olemassa, mutta tutkimus vahvistaa, että tutkijat ovat nyt samanmielisiä (97-prosenttisesti) ihmisen osuudesta ilmaston lämpenemiseen.

Yksi suuri ongelma on se, että emme varmuudella tiedä, toimiiko markkinatalousmekanismi pysyvässä nollakasvussa tai kun kasvu jopa vähenee pysyvästi. Ilman kulutuksen vähentämistä ei ihmiskunta kuitenkaan hengissä selviydy.

Ainakin korkean tulotason maiden olisi hylättävä talouskasvun tavoittelu ja vähennettävä vähemmän tärkeiden kulutustuotteiden tuottaminen. Mutta ihmiskuntaa ei hevin saada vapaaehtoisesti mitään vähentämään. Eivätkä miljardit kehitysmaiden rutiköyhät ihmiset voi vähempää kuluttaa.

Nyt on ruvettu puhumaan ”post-kapitalistisesta taloudesta”, jonka on oletettu tulevan kapitalismin jälkeen. Tämä tarkoittaa, että kapitalismi olisi kuolemassa. Miltä tällainen talousjärjestelmä voisi näyttää? En tunne asiaa, mutta se keskittyy ihmisten ja ympäristön hyvinvointiin yritysten taloudellisen voiton sijaan.

Kaikki talousviisaamme ennustavat nyt Suomeenkin taantumaa, joten päättäjämme joutuvat pakostakin vähän treenaamaan niukkuuden jakamista. Etuja ja tukia ei nyt hevin heru.

Monet haamut ja uhkakuvat ilkkuvat tulevaisuuden esirippujen takana. Sodat niistä pahimpia.

Tavallinen tallaaja ei voi muuta kuin jäädä odottamaan uutta talousjärjestelmää ja purevia ilmastotekoja.

Veikko Kaivola

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut