Laulujoutsenesta riistalintu?

16.6. 20:50

Kyseenalainen kunniamaininta keskustanuorille. Lienee onnistuneesti unohtunut 1940-luvun lopun tilanne, jolloin Suomen alueella pesivien laulujoutsenparien laskemiseen riitti omat sormet. Eläinlääkäri Yrjö Kokon tuotua tilanteen kansan tietoon tilanne alkoi muuttua, ja nyt meillä on riittävän elinvoimainen kanta eteläistä Suomea myöden.

Hain Lapin Riistanhoitopiirin päällikön toimeen, joskus 1980-luvun alkuvuosina Yhdysvalloista. Tehtävään valittiin metsäteknikko.

Muutaman vuoden kuluttua hän esitti laulujoutsenen siirtoa metsästettävien lajien joukkoon. Vahvin perustelu taisi olla, että se “aggressiivisena se karkottaa metsähanhen pesimäsoiltaan pohjoisessa”. Ehdotus, suoraan sanoen, vaiettiin kuoliaaksi. Samaa toivon tällekin ehdotukselle. Metsästäjistä se olisi kiinni. Kuka haluaisi kunnostautua joutsenen ampujana?

Laulujoutsen on, onneksi, rauhoitettu EU:n alueella. Totta, se antaa kyytiä kyhmyjoutsenelle ja merihanhelle, mutta ei aiheuta läheskään samankaltaisia haittoja kuin alueellemme palanneet merimetsot, jotka ovat myös tiukasti EU:n suojeluksessa.

Leo Johan Salo

FL, MSc, Certified Wildlife Biologist

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut