On aika palauttaa vaelluskalakanta Kokemäenjokeen

On kulunut sata vuotta Äetsän vesivoimalaitoksen rakentamisen aloittamisesta. Kirjoittajaa surettaa, että laitoksen yhteyteen rakennetut kalaportaat eivät koskaan toimineet.

14.6. 18:15

Tänä vuonna on kulunut tasan sata vuotta siitä, kun ensimmäisen Kokemäenjoen sulkevan vesivoimalaitoksen, eli Äetsän vesivoimalaitoksen rakentaminen aloitettiin. Voimalaitos valmistui kaksi vuotta myöhemmin.

Pato rakennettiin Meskalankoskessa sijainneelle Kaijalan kalliolle. Se on vanhin koko joen ylittävä pato Kokemäenjoessa. Rakentamisen yhteydessä perattiin Peevolan-, Meskalan- ja Äetsänkoski.

Lupapäätöksessä oli ehto, jossa vaelluskaloille oli rakennettava laitteet kulkua varten. Lupaehdossa todettiin: ”Vesilaitoksen omistaja on velvollinen patoon rakentamaan ja siinä ylläpitämään Kalastushallituksen hyväksymien piirustuksien mukaisen kalaportaan.”

Kalaportaat rakennettiin voimalaitoksen rakentamisen yhteydessä. Rakentamisen aikana joki oli kokonaan suljettu. Kalaportaat rakennettiin lupaehtojen mukaisesti, mutta ne eivät toimineet. Tämä selviää senaikaisista lehtikirjoituksista.

Harjavallan vesivoimalaitos rakennettiin vuonna 1939. Se oli voimalaitos, jonka vaelluskalat kohtaavat ensimmäisenä noustessaan jokeen. Siellä vaelluskalojen kulku haluttiin turvata rakentamalla kalahissi. Mutta tämä vaelluskalojen kulkua varten rakennettu kalahissi ei toiminut.

Luovutuksen makua oli Turunmaan kirjoituksessa (6.9.1924), jossa lopussa todettiin että ”mikäli kalaportaita ei saada toimimaan, tulee rakentaa Kokemäenjoen kalaviljelylaitos joka tuottaa vuosittain jokeen riittävän määrän lohen ja siian poikasia.”

Uusia kalaportaita tai -hissejä ei rakennettu. Seuraavat vesivoimalaitokset rakennettiin voimatalouden etujen mukaisesti, vaelluskalakanta oli jo tuhottu. Vuonna 1992 todettiin (Länsi-Suomen vesioikeuden päätös 24.1.), että rakennettu kalaporras (Äetsän voimalaitos) ei toimi.

Toimitusinsinööri toteaa ”ettei perusteita kalatien rakentamiseen ole, koska kalaporras ei ole tähänkään asti toiminut”.

Nyt on aika palauttaa vaelluskalakanta.

Paljon on tapahtunut sadassa vuodessa. Arvot yhteiskunnassamme ovat muuttuneet. Nyt ymmärretään, että luonto ei ole rajaton raaka-ainevarasto.

Tehdään muutos, palautetaan alkuperäiset lupaehdot voimaan. Vaelluskaloille tulee saada kulku ohi voimalaitosten, ja raivattuja kutualueita tulee ennallistaa.

Alkuperäinen vaelluskalakanta on tuhottu, mutta luodaan edellytykset uuden kannan kasvulle.

Pekka Vuorinen

Tampere

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut