Keskisuurten kaupunkien renessanssi on nyt – vetovoima on kasvanut maakuntakeskusten lisäksi kaupunkien kehysalueilla sekä mökki- ja matkailukunnissa

Maaseutu ja meriluonto on saavutettavissa kaupungin sydämestä vain vartissa Porissa.

13.6. 18:00

Tiina Isotalus

Timo Aro

Murrokset ovat mahdollisuuksia. Aikakausi finanssikriisistä (2008) koronakriisiin oli vahvaa (suur)kaupungistumista. Koronakriisi toi kehitykseen vähintään väliaikaisen rytmihäiriön. Pandemia on vahvistanut maakuntakeskusten asemaa. Suomen aluekehityksen kuva on entistä mosaiikkimaisempi.

Porin, Kokkolan, Seinäjoen tai Vaasan kaltaisten maakuntakeskusten kohentunut asema tulee esiin useilla elin- ja vetovoimaan liittyvillä kovilla tunnusluvuilla. Ilmassa on lupaavia merkkejä keskisuurten kaupunkien renessanssista. Fiksusti toimivat kaupungit tarttuvat hetkeen nyt!

Pandemian lyhyen aikavälin tärkein vaikutus aluekehitykseen on ollut tulevaisuususkon palautuminen. Muuttovoittoisten kuntien määrä on kaksinkertaistunut. Voitot ovat hajautuneet koko maahan. Vetovoima on kasvanut maakuntakeskusten lisäksi kaupunkien kehysalueilla sekä mökki- ja matkailukunnissa. Useissa maaseutumaisissa kunnissa muuttotappiot ovat vähentyneet tai kääntyneet maltillisiksi voitoiksi.

Vaikuttaa, että ihmisillä on nyt mahdollisuuksia aidosti tehdä valintoja asuinpaikkansa suhteen. Pandemian aikana ihmisten arvostus tilaan, rauhallisuuteen, koettuun hyvinvointiin ja elämänlaatuun on korostunut. Koulutukseen, vihreään teollisuuspolitiikkaan ja suuriin uudistuksiin, kuten hyvinvointialueisiin, ja TE24-uudistukset vahvistavat edelleen maakuntakeskusten asemaa.

Me aluefanaatikot Porista ja Kokkolasta olemme uskoneet keskisuurten kaupunkien renessanssiin jo vuosia. Nykytilanne on momentum niin Porille kuin Pohjanmaan kasvukolmiolle. Työn ja vapaa-ajan monipaikkaistuminen tekee keskisuurten kaupunkien vahvuuksista vastustamattomia – jos tilanne osataan hyödyntää.

Porin tai Kokkolan kaltaisten keskisuurten kaupunkien etuna on, että niissä yhdistyvät useat urbaanin ja maaseutumaisen elämän parhaat puolet. Kaupungeista löytyy tiiviitä kaupunkialueita ja väljiä maaseutualueita. Ne tarjoavat arjen sujuvuutta, lapsiperheiden palveluita, edullista ja laadukasta asumista, lyhyitä välimatkoja, mutta myös kaupunkien parhaat palat; korkeatasoista kulttuuria, eläväisen palvelutarjonnan, sykettä ja elämää. Maaseutu tai meriluonto on saavutettavissa kaupungin sydämestä vartissa.

Porin ja Pohjanmaan kolmen keskisuuren kaupungin mahdollisuuksiin liittyy vain yksi iso mutta: millaisia kaupunkeja Pori, Vaasa, Seinäjoki tai Kokkola ovat muuttajille? Mitkä ovat ne vetovoimatekijät, jotka saavat valitsemaan juuri jonkin näistä kaupungeista?

Porissa on panostettu brändityöhön ja huumoriin. Rakkaus on nostettu yhdeksi kaupungin toimintaa ohjaavaksi arvoksi. Kirjurinluotoon rakentuu rakkauspuisto. Somessa Porisuhdeneuvoja on esimerkki ennakkoluulottomasta kaupunkimarkkinoinnista. Rohkeutta on vaatinut myös Seinäjoella avaruuden ja yrittäjyyden pääkaupungiksi julistautuminen. Vaasa myy onnea, turvallisuutta ja energiaa. Kokkola laajempaa horisonttia.

Luvata voi, mutta kaupunkien on oltava puheidensa veroisia. Kaupunkeihin hakeudutaan kovien vetovoimatekijöiden, kuten koulutuksen ja työn, perässä. Jatkossa pehmeiden vetovoimatekijöiden on oltava kuosissa. Avoimuuteen, yhdenvertaisuuteen, hauskuuteen, viihtyvyyteen ja hyvään fiilikseen liittyvät tekijät nousevat kilpailueduksi. Kaupunkiin on oltava matala kynnys tulla, ihastua ja jäädä.

Ne kaupungit, jotka pystyvät yhdistämään kovat ja pehmeät vetovoimatekijät, ovat vahvoja kaupunkien välisessä kisassa. Niin Porilla kuin Pohjanmaan kasvukolmikolla on kaikki edellytykset pärjätä.

Kirjoittajista Timo Aro on johtava asiantuntija aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:stä ja porilainen kaupunginvaltuutettu. Tiina Isotalus on kunta- ja aluejohtamisen HTM ja Kokkolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut