Poria kehitettävä taiteen, kulttuurin ja sivistyksen keinoin

12.6. 17:27

Voidaksemme kilpailla tasavertaisesti kasvua tavoittelevien kaupunkiseutujen kanssa Pori tarvitsee muutakin kuin teollisuutta ja urheilua.

Nykyihminen hakee elämäänsä sisältöä mitä moninaisemmista lähteistä, lyhytjänteisesti ja pikavoittoina. Tämän tarjoaa kansainvälisellä viihteellä kyllästetty nettimaailma. Sen rinnalle kaipaamme kuitenkin myös syvällisempää taide- ja kulttuuritarjontaa myös paikallisella tasolla.

Sellaisen tuottamisesta Porilla on pitkät perinteet. Riittävätkö ne ja millä keinoin niitä tulisi lisätä?

Pori tunnetaan parhaiten jatsista ja taidemuseosta. Niiden lisäksi harvemmin jokin muu taidetapahtuma nousee kansalliseen tietoisuuteen. Jatsin näkyminenkin kaupunkikuvassa rajoittuu muutamaan kesäviikkoon.

Vaikka tarkoituksena ei olisikaan tavoitella megaluokan kulttuurikeskittymää, parempaan aina voi pyrkiä. Nykyinen toiminta on hajautettu erillään oleviin taide- ja kulttuuritiloihin, joiden ylläpidosta vastaavat useat julkiset ja yksityiset ”mesenaatit”.

Jo vuosia on elätelty toivoa suuremmasta konsertti- ja kulttuuritalosta. Samaan aikaan liikunta- ja urheilutoiminta on onnistunut kasvattamaan Isomäkeen monipuoliset liikuntapalvelut, ja niille julkisin varoin rakennettuja tiloja. Samaan imuun ovat tulossa nyt myös yksityisin varoin rakennettavat palloiluhallit.

Porin keskustassa toimivan kaupungin pääkirjaston asemasta, jossa myös kansalaisopisto toimii, on viime aikoina käyty keskustelua. 1970-luvun rakennus hallitsee suurta osaa paraatipaikalla olevaa korttelia, jonka toisessa päässä sijaitsee yksi keskustan hienoimpia rakennuksia – Arkki.

Tämän alueen pyhittäminen kulttuurin, taiteen ja sivistyksen tuottamiseen olisi todellinen näyttö kaupungin tahtotilasta. Siinä yhdistyisivät myös tulevaisuuden kirjaston, kansalaistaitojen ja eri taidemuotojen harrastustoiminnat. Kysymyksessä olisi hankekokonaisuus, jossa nykyisen pääkirjaston tilalle nousisi näyttävä taiteen ja sivistyksen pyhättö, ja sitä täydentävät osin katetut ulkotilat yhdistäen Arkin osaksi tätä palvelukokonaisuutta. Hankkeen suunnitteluun tulisi voida osallistua laajasti niin julkiset kuin yksityiset kulttuuritahot.

Tätä mallia käytettiin onnistuneesti ruotsinkielisen monitoimitalon rakentamisessa Liisanpuiston kupeessa. Kaupungin keskustan arvokkaat perinteet saisivat samalla imagollisesti vetovoimaisen lisän siihen taide- ja kulttuuritarjontaan, jota Noormarkun Ruukin alue edustaa parhaimmillaan.

Paavo Kajander

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut