Voisiko roskien keräys olla kansalaisvelvollisuus, kuten maanpuolustus?

11.6. 17:30

Lehti (SK 4.6.) kertoi ennusteesta, jonka mukaan muovijätteen määrä luonnossa kasvaa kaksin-kolminkertaiseksi lähitulevaisuudessa. Syynä mainitaan muovin kulutuksen lisääntymisen ohella heikko kierrätysaste, muttei sovi unohtaa myöskään roskaamisen merkitystä.

Porin kaupunki ja Pidä saaristo siistinä ry nostavat ”roskaamiskulttuurin” esille yläkoululaisten avulla. Sadevesikaivojen koristelu aiheeseen liittyvien tarrojen avulla saa toivottavasti kansalaiset pohtimaan yhteisen elinympäristön viihtyisyyttä ja terveellisyyttä.

Monet yhteisöt eri puolilla Suomea ovat viime vuosina ottaneet tavakseen ansiokkaasti järjestää ploggailu-tapahtumia tai roskien keruukampanjoita ulkoilureiteillä, joki- ja merialueilla ja uimarannoilla. Tämän tyyppisille tapahtumille tuntuu valitettavasti löytyvän koko ajan enemmän tarvetta. Jopa yksityiset henkilöt ”harrastavat” nykyään omatoimisesti roskien keruuta.

Porin Latu ry suoritti tänä keväänä tienpientareiden puhdistusurakan Porin alueen valtateiden varsilla. Urakka oli nyt neljäs viiden viime vuoden aikana. Tänä vuonna kerättiin noin 120 jätesäkillistä roskia, ja suuri määrä muuta romua, jota ei voinut säkkeihin laittaa. Tupakkarasioita, pikaruoka-, makeis- ja einespakkauksia, take away -mukeja, suojamaskeja, styroksi- ja muuta muovijätettä. Eli roskaa, mikä lentää auton ikkunasta tai kuormalavalta sekä tuulen muualta lennättämää. Suurten marketti- ja kauppakeskittymien läheisyys lisää selkeästi tästä syystä roskan määrää tieojissa.

Satunnaisesti kouluissa järjestetään roskien keruutalkoita. Voisiko roskien keräys koskea enemmän myös aikuisia, ja olla jopa kansalaisvelvollisuus, kuten maanpuolustus?

Kaukomatkailijat kehuvat vuolaasti Singaporen roskattomia katuja, mikä lienee tiukkojen lakien ja roskaamisesta säädettyjen rangaistusten ansioita. Toimisiko tämä Suomessakin?

Roska väärässä paikassa lisää roskaamista, roskainen elinympäristö ei voi olla kenellekään miellyttävä, ja se myös lisää luonnon ja ihmisen pahoinvointia. Vaikka roskia kerätään ympäristöstä työn tai tapahtumien merkeissä, ei roskaaminen ole kenenkään kansalaisoikeus.

Timo Korhonen

puheenjohtaja

Porin Latu ry

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut