Kiitokset seurojen vapaaehtoisille

Urheilun on sanottu olevan Suomen suurin kansanliike. Juniorivalmentajien ja muun seuraväen ansiosta lapsilla on hyvät mahdollisuudet harrastaa. Kuva on jalkapallon Pori Cupista vuodelta 2018 ottelusta FC Jazz – Järvenpään Palloseura.

9.6. 18:58

Hannu Pitkäranta (SK 15.5.) ja Aapeli Nevala (SK 5.6.) tarttuivat kirjoituksissaan tärkeään asiaan tuomaripulasta ja asiattomasta huutelusta tuomareille. Ylilyöntejä valitettavasti näkee kentillä, niin pelaajilta kuin valmentajiltakin, puhumattakaan yleisöstä. Huutelua vastustajan pelaajille ja tuomareille on ollut aina ja en osaa arvioida, olisiko se jotenkin pahentunut. Myönnän itsekin syyllistyneeni tuomareille huuteluun.

Yleisössä useat kokevat olevansa ”maksavia asiakkaita”, mikä koetaan oikeuttavan asiattomaan käytökseen katsomossa. Toivottavasti nämä aiemmat kirjoitukset pysäyttävät meidät edes hetkeksi pohtimaan asiaa.

Kävin itse vajaa viikko sitten viimeksi katsomassa nuoremman tyttäreni jalkapallopelejä ja myönnän, että tuomarivirheen tullessa teki mieli oikaista asiaa katsomosta. Erityisesti alaikäisten otteluissa, joissa usein tuomaritkin ovat alaikäisiä, meidän kaikkien pitäisi katsoa peiliin. Antaa tuomareiden tuomita ja katsojien pitäisi kannustaa, ei kritisoida.

Vapaaehtoisten saaminen mukaan urheiluseuratoimintaan on haastavampaa vuosi vuodelta, ja kohta ei niitä tuomareita enää löydy pallopeleihin, jos jok’ikisessa pelissä saavat haukkumista ja sättimistä osakseen.

Nyt kun koululaisilla ja useimmilla opiskelijoilla alkoivat kesälomat, on hyvä muistaa, että seurat jatkavat toimintaansa. Useat jopa kiihtyvää tahtia.

Suomessa toimii yli 9 000 urheiluseuraa, jotka liikuttavat jopa yli miljoonaa suomalaista. Seuratoiminnassa on yli 500 000 vapaaehtoista työntekijää, jotka huolehtivat monista urheiluseuran tehtävistä: hallinto, valmennus, tiedottaminen, harjoitusten, pelien ja kilpailujen järjestäminen. On hyvä muistaa, että yhtään peliä tai yhtään kilpailua ei järjestettäisi ilman näitä ”arjen sankareita”, jotka kenties ohjaavat tälläkin hetkellä juuri sinun lapsiasi.

Arvioiden mukaan vapaaehtoiset tekevät vuosittain 50 miljoonaa tuntia vapaaehtoistyötä, jonka taloudellinen arvo on noin 700 miljoonaa euroa, joidenkin arvioiden mukaan jopa 1,5 miljardia euroa.

Kesän aikana on useita nuorten ja hieman varttuneempienkin tapahtumia. On Pori Cupia ja tänä viikonloppuna järjestämämme ensimmäiset Porin Yleisurheilu Gamesit, josta koitamme kasvattaa suuren kisatapahtuman tulevaisuudessa.

Kaikki nämä isommat tapahtumat vaativat paljon työtä vapaaehtoisilta toimijoilta – ennakkosuunnittelua ja toimintaa sekä tietysti lukemattoman määrän toimitsijoita itse kilpailutapahtuman aikana.

Nykyään kun ihmiset ovat entistä tarkempia omasta vapaa-ajastaan, haluankin kannustaa ihmisiä mukaan seuratoimintaan. Vaikka se ottaa paljon aikaa, paljon se myös antaa. Yhteisöllisyyttä, mukavia hetkiä, joita voi muistella myöhemminkin.

Itsekin seuratoimijana, seuran hallituksen jäsenenä, valmennusvastaavana ja urheilijoiden valmentajana myönnän toki sen, että seuratoiminta, ja erityisesti valmentaminen, vie paljon aikaa.

Siksi haluankin esittää yhden toiveen. Seuraavan kerran kun viette lapsianne harrastuksen pariin, niin kiittäisitte lastenne harjoitusten vetäjiä siitä, että he jaksavat päivästä toiseen toimia sen eteen, että meidän lapsillamme on mahdollisuus harrastaa.

Kiitos ja kannustaminen toivottavasti toisivat hyvää mieltä ja antavat heille lisämotivaatiota jatkaa.

Kriittinen ”puskista huutelu” ei kehitä ketään. Ei varsinkaan sitä huutelijaa.

Jussi Ihamäki

Porin Yleisurheilun valmennusvastaava

kaupunginvaltuutettu (kok.)

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut