Elämää verohelvetissä

Kirjoittajan mielestä polttoaineiden hintojen nousun kompensointi kansalaisille ei ole järkevää, sillä valtion pitäisi kerätä polttoaineissa menetetyt verotulot lisäämällä muita veroja tai tekemällä leikkauksia esimerkiksi sote-alalla tai koulutuksesta.

8.6. 18:32

Kansanedustaja Matias Marttinen toi kolumnissaan (SK 6.6.) esille tarpeen keventää työn verotusta. Samalla mies syytti vasemmistohallitusta veronkorotuksista, joista esimerkkinä hän mainitsi polttoaineisiin tehdyt veronkorotukset.

Edellisetkin hallitukset ovat korottaneet aina ensin löpöä, mutta se on tietenkin eri asia, kun oikeisto sitä korottaa.

Tuloverojen keventäminen kaikissa tuloluokissa ei ole kovin tehokas keino lisätä ostovoimaa, sillä hyvätuloisilla ostovoimaa on melko korkeasta inflaatiosta riippumatta edelleen ihan mukavasti.

Alemmissa tuloluokissa (1–4) mahdollinen tuloverojen keveneminen kyllä kanavoituisi suoraan kotimaiseen kulutukseen ja jäisi pörräämään talouden rattaisiin, kun taas ylemmissä tuloluokissa kevennykset valuvat paljon todennäköisemmin maan rajojen ulkopuolelle (vilkaisu Instagramiin riittää todisteeksi) tai sijoituksiin.

Tuloverojen keventäminen kahdella (2) miljardilla (Keskuskauppakamarin esitys Suuressa veropäivässä 22.9.2021) ei olisi velkaantuvassa yhteiskunnassa kovin järkevää, sillä se söisi veropohjaa ja pitäisi tavalla tai toisella kaapia jostain muualta.

Ukrainan sota sekä sodasta johtuvat heijastusvaikutukset talouteen luovat vielä pitkään tarvetta tarkastella puolustusmenoja yläkanttiin, joten tuokin realiteetti pitää ottaa huomioon talouden kokonaiskuvaa tarkasteltaessa.

Toisin sanoen, nyt ei ole oikea aika lähteä rapauttamaan veropohjaa tuloverojen kevennyksillä, jos niitä ei kohdisteta suoraan kaikkein pienituloisimpiin. Myös polttoaineiden hintojen nousun kompensointi kansalaisille ei ole järkevää, sillä nuo kummatkin toimet yhdessä pienentäisivät verotuloja vähintään kolmella miljardilla eurolla.

Tuo summa pitäisi sitten kerätä lisäämällä muita veroja tai leikkaamalla sote-palveluista, väylähankkeista, koulutuksesta, tutkimuksesta ja monesta muusta tulevaisuuden investoinnista.

Kammottavasta kitinästä huolimatta meillä menee vielä ihan hyvin, ja aina voi jättää muutaman oluen ja makkarapaketin kaupan hyllylle, jos rahat ei meinaa riittää.

Jaakko Jäntti

kaupunginvaltuutettu (vas.)

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut