Sote-alan ammattikorkeakoulututkintojen harjoittelumaksut poistuvat

12.6. 9:18

Suomessa sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneita on vuosittain noin 10 000. Opintojensa aikana opiskelija käy ammattitaitoaan edistävää harjoittelua noin vuoden opinnoistaan.

Harjoittelu on olennainen osa opiskelijan ammatillista kasvua. Lisäksi se on edellytys valmistumiselle ammattiin.

Satakunnassa toimii kaksi ammattikorkeakoulua, jotka kouluttavat sote-alan ammattilaisia, Samk ja Diak.

Harjoittelun käytänteitä ja yhteistyötä on kehitetty vuosikymmenten ajan alueen kuntien, sairaaloiden, yritysten ja yhteisöjen kanssa. Opiskelijat saavat opiskeltavaan ammattiin käytännön toimintaympäristössä välttämätöntä kokemusta ja osaamista.

Opettajat ja työelämä ovat jatkuvassa tiiviissä vuorovaikutuksessa, jotta maailmallakin tunnustusta saanut koulutuksen laatu pysyy korkeana ja työelämä saa valmistuvista työelämän valmiita asiantuntijoita.

Korkeakoulut maksavat työnantajille harjoittelijoiden harjoittelujaksoilta korvausta. Näiden sopimusten mukaan vuosittain on maksettu harjoittelukorvauksia ammattikorkeakouluilta työelämälle noin kahdeksan miljoonaa euroa. Ammattikorkeakoulut ovat ainoa koulutussektori, joka nykyisin maksaa harjoittelukorvauksia sote-alan harjoitteluista kunnille, sairaanhoitopiireille ja alan yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoille.

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry on linjannut, että ammattikorkeakoulut käyvät läpi yhteistyökäytänteitä harjoittelukumppaneiden kanssa siten, että vuoden 2022 aikana harjoittelusopimukset uusitaan – säilyttäen tiiviin ja hedelmällisen yhteistyön – ilman harjoittelumaksuja. Alan toimijoille ja tuleville hyvinvointialueille varmistetaan tulevaisuudessakin osaavan henkilöstön ja ammattilaisten saatavuus.

STM on käynnistänyt rahoitukseen liittyvän lainvalmistelun, jossa on mukana mahdollisuus harjoittelumaksujen kompensoimiseen harjoittelupaikoille. Hallituksen esitys etenee eduskuntaan syyskaudella 2022. Ammattikorkeakoulujen rehtorit ovat antaneet lausuntonsa sote-lainsäädännön valmisteluun ja esittävät koulutuskorvauksista luopumista osana uudistuvaa lainsäädäntöä.

Maksujen määrä vastaa vain puolta promillea terveydenhuollon kokonaismenoista, mutta korkeakouluille koko ajan kiristyvässä rahoitusraamissa näillä euroilla on suuri merkitys.

Ammattikorkeakoulujen rehtorit esittävät koulutuskorvauksista luopumista osana uudistuvaa lainsäädäntöä. Satakunnassa toimii kaksi ammattikorkeakoulua, jotka kouluttavat sote-alan ammattilaisia, Samk ja Diak.

Lainsäädäntötyö etenee omaa vauhtiaan, mutta ammattikorkeakoulut ovat jo ryhtyneet toimeen harjoittelusopimusten uusimiseksi.

Samk ja Diak irtisanovat maksulliset sosiaali- ja terveysalan harjoittelusopimukset ja tekevät yhteistyökumppaneiden kanssa uudet sopimukset vuoden 2022 aikana. Aikataulu sopii hyvin yhteen kaikkien aikojen suurimman kuntarakenneuudistuksen, hyvinvointialueiden syntymisen kanssa. Suuri osa koulutetuista ammattilaisista tulee toimimaan uusilla hyvinvointialueilla.

Yhteistyössä hoidamme opiskelijoiden harjoittelut hyvin, edistämme alan veto- ja pitovoimaa ja varmistamme, että sote-alan uudet ammattilaiset haluavat jäädä töihin Satakuntaan.

Tiina Savola on johtaja (hyvinvointi ja terveys -osaamisalue) Samkissa.

Timo Mattila on Samkin vararehtori.

Pirjo Hakala on Diakin vararehtori.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut