Perintöriidat kääntyivät kasvuun

6.6. 19:01

Otsikon mukainen uutinen julkaistiin Satakunnan Kansassa 3. kesäkuuta.

Syy perintöriitojen kasvuun löytyy väestön ikääntymisestä, muistisairauksien lisääntymisestä ja väljästä lainsäädännöstä.

Nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa sen, että testamentin todistajat voivat olla testamentin edunsaajien lähipiiriin kuuluvia henkilöitä – kavereita, ystäviä ja tuttuja, jotka nykylainsäädännön mukaan voivat arvioida testamentin laatimisen yhteydessä testamentin tekijän oikeustoimikelpoisuutta ja terveydentilan.

Testamentin niin sanotut maallikkotodistajat toimivat todistajan tehtävässä ja terveydentilan arvioinnissa usein ilman minkäänlaista terveydenhoitoalan ammatillista pätevyyttä ja ilman viranomaisvalvontaa.

Nykylainsäädännön mukaan on käytännössä mahdollisuus, että todistajat voivat tehdä puolueellisen terveydentilan arvioinnin tiettyjen testamentin edunsaajina olevien henkilöiden ja kavereidensa hyväksi.

Pääsääntöisesti oikeusasteissa tukeudutaan todistajien tekemään arvioon. Harvoin todistajien puolueettomuutta kyseenalaistetaan, eikä sitä valvota mitenkään.

S-Pankin tekemä tutkimus osoittaa, että lainsäädäntöön tulisi nopeasti tehdä tiukennuksia, jotta perintöriitojen kasvu eri oikeusasteissa saadaan taittumaan ja sukuja repivät riidat vähenemään.

Tässä on eduskunnan lainsäätäjille pohdittavaa perintölainsäädännön muuttamiseksi ja todistajakäytäntöjen tiukentamiseksi.

Ismo Mansikka

Noormarkku

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut