Selkämeri happamoituu

5.6. 19:09

Ennen vanhaan syyllinen löytyi Norilsk Nikkelin sulaton päästöistä Harjavallasta. Nyt sulatto tekee Talvivaaran saasteisen kaivoksen nikkelirikasteesta metallia sähköautojen akkuihin. Sulaton omistaa siisti ruotsalainen yhtiö Boliden.

Kallioperä ei ole täällä Pohjoismaissa niin vakaa kuin uskoisi. Maan kohoaminen on ollut vallalla mannerjäätikön sulamisen jälkeen. Sen painon loputtua arveltiin maan nousun alkaneen.

Asialle on muitakin selityksiä. Tuolla Norjassa kallioperä on pikemminkin laskenut ja se voi johtua Köli-vuoriston poimutuksen jälkivaiheista.

Selkämeren veden happamoitumisesta ja sen aiheuttamista levälajien muutoksista sekä silakoiden pienenemisestä oli uutinen televisiossa (1.6.). Happamoitumisen syytä ei tutkimus selittänyt, mutta tulkinta tuntui selvältä. Syylliseksi arvioitiin jokien happamoituneet vedet. Siihen heitettiin syylliseksi maanviljelys.

Siinä ei mainittu viljelyn vähenemisestä Pohjanmaalla. Ei myöskään tiedetty maan nousemisesta rannikoillamme.

Veikkaan happamoitumisen syyksi sulfidi savea. Sitä on tullut esiin, kun ojia on pitänyt syventää. Siis näinkin asia saattaa olla.

Eelis Pulkkinen

geologi, eläkkeellä

Orivesi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut