Vammaisten ääni päätöksenteossa on turvattava

29.5. 17:15

Suomi on ratifioinut jo kesäkuussa 2016 YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen, jonka tarkoituksena on taata vammaisille henkilöille täysimääräisesti ja yhdenvertaisesti kaikki ihmisoikeudet ja perusvapaudet sekä edistää heidän ihmisarvonsa kunnioittamista.

Sopimus edellyttää myös, että kaikissa vammaisia koskevissa asioissa heidät otetaan mukaan asioiden suunnitteluun ja päätöksentekoon. Tästä syystä Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen valtuusto tekikin viime kokouksessaan kauaskantoisen päätöksen, että kaikki hyvinvointialueen vaikuttajaelimet, mukaan lukien myös vammaisneuvostot, saavat läsnäolo- ja puheoikeuden hyvinvointialueen lautakuntien kokouksiin. Näin voidaan turvata vammaisvaikutusten arvioinnin toteutuminen sekä saada arvokas kokemustieto vahvistamaan päätöksentekoa.

Suomessa vammaisten ihmisten yhdenvertaisuus ei vielä täysin toteudu ja siksi tämä päätös oli merkittävä askel eteenpäin. Vammaisten yhdenvertaisuus ei tarkoita vain vammaispalvelujen kehittämistä, vaan kaikessa päätöksenteossa on arvioitava, miten varmistetaan vammaisten osallistumismahdollisuudet ja oikeudet.

Esimerkiksi eduskunnan tarkastusvaliokunta huomautti keväällä, että Suomessa tehdään edelleen liian kapea-alaisesti lakien vaikutusarvioita. Säädösehdotuksissa tulisi arvioida vammaisten ihmisten näkökulmasta vaikutuksia esimerkiksi esteettömyyteen, palvelujen saatavuuteen sekä työllisyyteen. Kaikkien päättäjien tulisi myös tutustua YK:n vammaisoikeuksien sopimukseen ja sen velvoitteisiin. Velvoitteet koskevat myös kuntia ja hyvinvointialueita.

Seuraava tärkeä asia on saada potilas- ja sosiaaliasiahenkilön rinnalle vammaisasiahenkilö, joka toimii vammaisten henkilöiden oikeuksien edistämiseksi hyvinvointialueella. Samoin tarvitaan entistä vahvempaa valvontaa sekä epäkohtiin puuttumista, joten Suomeen tulisikin perustaa vammaisasiainvaltuutetun virka, lapsiasiainvaltuutetun tapaan.

Vammaisten oikeuksien vahvistamisessa on kyse ihmisoikeuksien toteutumisesta. Kaikilla tulee olla yhtäläinen oikeus osallistua täysipainoisesti ja olla osana yhteiskuntaa.

Merja Mäkisalo-Ropponen

kansanedustaja (sd.)

eduskunnan Vammaisasiain yhteistyöryhmän puheenjohtaja

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut