Kotimaisesta luopuminen – vakava virhe

Kirjoittajan mielestä valtakunnan sähköverkon myynti aikoinaan oli vakava virhe, josta pitäisi ottaa opiksi.

29.5. 19:15

Tiedostamme tänään pari vakavaa virhettä: myimme valtakunnan sähköverkot ja Uudenkaupungin-lannoitetehtaan. Nyt kipuilemme jokainen kalliiden sähkönsiirron ja lannoitteiden ikeen alla.

Ostajat hykertelevät ja käärivät meiltä suomalaisilta voittoja kukkarostamme, työpaikkojen kera.

Kaduttaa silloinen ”pissa saappaaseen talvipakkasella” -toiminta.

Ei taida koskea meitä suomalaisia sanonta, että oppia ikä kaikki. Olemme tekemässä sotessa saman virheen: erityisesti erikoisterveydenhoito keskitetään ulkomaisten sijoittajien kiinteistöihin. Seinät tulevat maksamaan enemmän kuin varsinainen hoito. Ja sijoittajat hykertelevät voitoissaan.

Meillä suomalaisilla ei ole tällöin maksamiselle vaihtoehtoja halutessamme parantaa kanssaihmisiämme.

Saapas kastuu.

Hyvinvointialueille ollaan palkkaamassa tukku johtajia vastaamaan mitä moninaisimmista toiminnoista kuin kastelukannusta. Onkohan loppuun asti harkittua –vai vaatiiko jokainen hallituspuolue omansa?

Toivottavasti valittavilta edellytetään edellä olevan tiedostamista. Ainakin nykyiset omat kiinteistöt eri puolella Suomea tulee hyödyntää ennen uusien palatsien rakentamista vieraaseen omistukseen. Ettei aikaisempien virheiden toistaminen meitä huomenna kaduta.

Lopettakaamme siis itsenäisyytemmekin nakertelu.

Porilaiset moittivat lennoston ja lentoliikenteen melusta, kunnes pääsivät niistä eroon.

Sähkön tarve kasvaa, mutta tuuli, sinänsä ilmainen ja puhdas energia, saa väistyä kansalaisia melulla häiritsemästä. Ostetaan välttämättä tarvittava lisäsähkö ulkomailta, olkoon mitenkä sitten tuotettukin. Ja jos saadaan.

Sokerituotantomme tyydyttää vain puolet kulutuksestamme. Pitäkäämme huolta sen kasvusta mahtavine sivuvaikutuksineen, eikä ainakaan sallita sen loppuvan. Tuonnin osaltahan maksamme yhtä paljon ”maataloustukea” maahan, jossa tuontisokeri valmistetaan.

Suuret pääkonttorit yritysten käyttövoimana saivat siirtyä muille maille porilaisten katsoessa sivusta. Älkäämme antako vakaville virheille sijaa Satakunnassa.

Esko Eela

teollisuusneuvos

Säkylä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut