Aikamme pistää miettimään

22.5. 21:15

Silmään osui teksti, minkä mukaan Boris Jeltsin tunnusti Bill Clintonille, että hän teki virhevalinnan jatkajastaan. Olisiko vapailla vaaleilla tullut sen parempaa johtajaa Venäjälle? Se jäi kokematta.

Kuka sanoikaan, että kansa saa sellaiset johtajat kuin ansaitsee. Meidän demokratiamme on toiminut. Joskus on ollut yhden äänen varassa presidentin valinta. Saksa valitsi aikanaan Hitlerin – mikä rangaistus tai opetus ihmiskunnalle.

J.K Paasikiven päiväkirjassa on 1950-luvulta tallenne. Siinä eräs ”lännen herrasmies", David O. Mckay, kertoi, ettei heillä ole tapana saada oikeita valtiomiehiä maalleen, kuten täällä Suomessa on ollut. Kiitos kehusta, Paasikivi sanoi – historiaa lukeneena – että varsinkin pienen maan turvallisuus riippuu kansan moraalista.

Tuo juuri pistää nyt miettimään. Kansa saattaa olla yksimielistä sen turvaa uhattaessa, mutta ei paljasta arjen vakavia epäkohtia, joita voi luetella loputtomasti. Etsitään parhaat esimerkit. Ne vaikuttavat enemmän valintoihimme kuin monisanaiset. Nyt on itsetutkistelun aika.

Tuomo Isokangas

kaupunginvaltuutettu (ps.)

Nokia

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut